Начало НОВИНИ 75 лева ще получи всеки пенсионер, който реши да се ваксинира

75 лева ще получи всеки пенсионер, който реши да се ваксинира

0

75 лева ще бъдат добавени към пенсиите на всеки, решил да се ваксинира. Това заяви премиерът Кирил Петков, който представи нови икономически стимули за ваксинация на изявление в Министерския съвет. Пари ще получат и всички над 65 години, които си поставят бустерна доза. Програмата ще е отворена от началото на януари до 30 юни, а средствата ще се получават еднократно със следващата пенсия.

„Надеждата ни е, че ако през януари или февруари успеем да ваксинираме 300 000 от нашите съграждани над 65 години, това би трябвало да ограничи възможността за запълване на болниците в следващата вълна с осезаем процент“, конкретизира Петков.

Той ясно определи мярката като доброволна и никой няма да бъде задължаван.

„Имаме и една обществена отговорност. От индивидуалните решения на всеки от нас зависи дали през следващите месеци отново ще имаме запълнени болници, дали държавният бюджет ще изхрачва ужасно много пари за лечението на COVID пациенти, дали хора с други болести ще могат да отиват до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно, дали нашите близки ще бъдат здрави. Време е да запретнем ръкави“, каза Петков.

„Основен приоритет на българското правителство остава да нямаме толкова много хора, починали от COVID, да има максимално облекчение на болниците и най-вече да защитим възрастните хора, които са в най-голям риск“, отбеляза той.

Правителството предвижда и провеждането на мащабна кампания, която да предостави на обществото информация от сериозни и авторитетни източници и да подпомогне колебаещите се да вземат решение.

Източник: НОВА

Предишна статияВладимир Путин ще проведе годишната си пресконференция
Следваща статияРусия регистрира лекарството MIR-19, универсално срещу всички варианти на коронавирус, включително Омикрон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук