Начало НОВИНИ САЩ разрешават второ хапче от Merck срещу COVID-19

САЩ разрешават второ хапче от Merck срещу COVID-19

0

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши този четвъртък, 23 декември, спешната употреба на хапчето срещу COVID-19 от американската лаборатория Merck за високорискови възрастни, ден след като даде зелена светлина на подобно хапче от Pfizer.

Американският регулатор уточни, че хапчето трябва да се прилага на възрастни, които изпитват леки или умерени симптоми на новия коронавирус и които са изложени на по-висок риск да бъдат хоспитализирани или да умрат поради възрастта или предишни заболявания, включително астма и затлъстяване.

В изявление американската агенция посочва, че хапчето може да се прилага само на тези, които нямат достъп до други лечения, разрешени от властите на САЩ, или за които клинично се счита, че е по-добре да приемат лечението с MSD.

„Днешното разрешение предоставя допълнителна възможност за лечение срещу вируса SARS-Cov-2 под формата на хапчета, които могат да се приемат през устата“, каза Патриция Кавацони, учен от FDA.

Двете хапчета имат няколко разлики. Например, Pfizer’s може да се прилага на деца над 12-годишна възраст, но MSD не се препоръчва за пациенти под 18-годишна възраст, тъй като може да повлияе на растежа на костите и хрущялите, посочва FDA подробно в своето изявление.

По същия начин хапчето MSD намалява риска от смърт и хоспитализация с 30%, което е по-нисък процент от първоначално обявения; докато лекарството Pfizer е 89% ефективно.

Хапчето MSD, което ще се продава под името Molnupiravir, може да се купи само с рецепта и пациентите трябва да го приемат веднага щом разберат, че имат заболяването, най-много в рамките на първите пет дни, в които са проявили симптоми, подробно посочва FDA в своето изявление.

Лечението, което е разрешено в Обединеното кралство, се състои от четири капсули от 200 милиграма, които се приемат на всеки 12 часа в продължение на пет дни.

Лекарството действа, като атакува ензим, който вирусът COVID-19 използва, за да направи свои копия, като по този начин предотвратява неговото размножаване и поддържа вирусния товар на ниски нива в тялото.

MSD се надява, че хапчето ще бъде ефективно срещу по-нови варианти, включително Омикрон.

Pfizer изрази същата надежда, тъй като нейното хапче действа, като блокира специфичен ензим, който коронавирусът трябва да възпроизведе.

С разрешението на хапчето за MSD американците скоро ще имат две лечения за болестта.

Очаква се хапчетата да бъдат решаващ инструмент за намаляване на хоспитализациите, във време, когато случаите са се увеличили.

Досега всички лечения на болестта в САЩ се прилагаха чрез инжектиране или интравенозно.

Предишна статияОще един участник проговори за аферата „Хемус“
Следваща статияКоледа по света: страните предприемат мерки за противодействие на COVID-19 и неговите варианти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук