Начало НОВИНИ Русия и Украйна: всичко, което се знае за конфликта между двете страни

Русия и Украйна: всичко, което се знае за конфликта между двете страни

0

Напрежението на границата между Украйна и Русия се засили през последните седмици на фона на повишаването на тона на обажданията и дипломатическите отношения между големите западни сили с интерес към района на бившите съветски републики.

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) набляга на запазването на експанзията си към Източна Европа, Русия вижда напредък в атлантическия алианс, който застрашава нейния суверенитет.

Произходът на конфликта идва от разпадането на Съветския съюз през 1991 г., което раздели двете републики (Украйна и Русия), дотогава обединени в една държава. Последните обаче посочват Майдана от 2014 г., вдъхновен и насърчаван от Запада, който свали президент Виктор Янукович, който беше за по-добро съвместно съществуване с Москва.

След това Русия промотира референдум в Крим, който определи този полуостров с несъмнено стратегическо-военно значение да бъде включен в състава на Руската федерация, което веднага беше отхвърлено от САЩ и НАТО. На изток в Донбас бяха провъзгласени сепаратистки републики с проруска тенденция.

Русия обяви край на маневри близо до украинската граница.
Повече от 10 000 руски войници се върнаха в базите си след едномесечни маневри в южната част на тази страна, близо до украинската граница, център на напрежението между двете страни, съобщи Москва в събота.

Руското министерство на отбраната посочва в изявление, че ученията за „бойна подготовка“ са се провели в различни военни полета в близост до Украйна: в руските региони Волгоград, Ростов, Краснодар и анексирания Кримски полуостров.

В изявлението си руската армия обаче не уточнява в кои бази са се върнали войските.

„За да се гарантира висока степен на готовност по време на празниците във военните обекти в Южния военен окръг ще бъдат назначени охранителни части, подкрепления и сили за справяне с възможни извънредни ситуации“, се казва в съобщението.

Повече от месец Западът обвинява Русия, че е събрала десетки хиляди войници близо до украинската граница, като е насочена към възможна военна агресия срещу Киев, нещо, което Москва отрича.

Папа Франциск призова в събота за „диалог“, така че „метастазите на гангренозния конфликт“ да не се разпространят в Украйна, предвид нарастващото напрежение между Русия и Запада.

„Подкрепяйте тези, които вярват и работят в полза на срещата и диалога, дори срещу течението, и не позволявайте метастазите на гангренозния конфликт да се разпространят в Украйна “, заяви Върховният понтифик пред събралите се вярващи в площад на Свети Петър от Ватикана по време на неговото традиционно коледно послание.

Предишна статияKFC: клиент намира цяла пилешка глава в Англия
Следваща статияCovid-19: Нови правила са в сила за три нации в Обединеното кралство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук