Начало НОВИНИ Смъртно наказание, затвор или изтезания: празнуването на Коледа в тези страни е...

Смъртно наказание, затвор или изтезания: празнуването на Коледа в тези страни е забранено

0

Голяма част от света чака вълшебната Коледа, за да я отпразнува семейно. Но тази дата не е повод за възпоменаване в някои страни, защото самият факт да се украси дома с коледна украса може да се счита за престъпление. В Северна Корея например наказват с такава строгост, че дори могат да наложат смъртно наказание.

Това се случва, защото Коледа, която се празнува на 25 декември, принадлежи към християнската религия, а в някои страни не я изповядват.

Коледа за мнозина е повод да си разменят подаръци и да празника споделят с близки. Въпреки това, има правителства, които забраняват тези действия или каквото и да е поведение, намекващо за коледната тема.

В Северна Корея Коледа не се празнува от 2016 г., тъй като севернокорейският лидер Ким Чен-ун забрани всякакъв вид тържества, свързани с този празник. 

Според член от конституцията на Корейската народнодемократична република в тази страна има свобода на религията, но хиляди севернокорейски християни трябва да практикуват вярата си тайно.

Северна Корея е комунистическа страна, която не иска да знае нищо за Исус Христос, така че изповядването на религията е причина за лишаване от свобода, изтезания и дори смъртно наказание. Местните медии изчисляват, че приблизително 60 000 души са били хвърлени в затвора след решението да отчетат Коледа.

Коледа е един от най-важните празници в християнството и на планетата, наред с Великден и Петдесетница.

На 24 декември се чества Бъдни вечер, а на 25 декември раждането на бебето Исус.

В Сомалия Коледа беше забранена през 2015 г., защото жителите изповядват мюсюлманската религия и не искаха да бъдат засегнати вярванията им. Същото се случи и в Бруней, но през 2014г.

Наказанието, наложено от правителството на двете страни за празнуващите коледни партита, е пет години затвор.

В случая на Иран, гражданите изповядват предимно исляма, поради което не е разрешено да празнуват Коледа в повечето градове. Местата, които имат разрешение, са Урумие и Джуи, в северозападната част на страната. Броят на годините затвор е според сериозността на събитията.

Въпреки че Израел е страна, в която не всички празнуват Коледа, там празнуването на Ханука играе важна роля. Това е известно още като Фестивал на светлините. Това е еврейски празник, който отбелязва повторното освещаване на Втория храм в Йерусалим и въстанието на Макавеите срещу империята на Селевкидите.

Освен това Израел обединява юдаизма, исляма и християнството, така че няколко религиозни празника съвпадат като литургичното богослужение във Витлеем и общинските празници, поради несъответствие на юлианския и григорианския календари.

От 2018 г. тези магазините, които предлагат коледни продукти, са забранени за търсене и популяризиране на автохтонната китайска култура. Това се дължи на политическа позиция да не се приемат западни празненства, които се отнасят както до социални, така и до икономически страни и култури.

Въпреки че в Китай има безброй църкви и вярващи християни, през последните години не се провеждат официални срещи на всеки 25 декември.

Тайланд има население, което е предимно будистко и друго малко малцинство са мюсюлмани. Следователно Коледа не е важен празник и не е част от социалния им дневен ред. Много малко хора го празнуват.

В Алжир също изповядват религията ислям. Въпреки това, има малки и редки коледни тържества от страна на вярващи на християнството, които са пристигнали от други страни, като Буркина Фасо, Нигер и Мали.

Предишна статияТопло време ни очаква на Нова година
Следваща статияKFC: клиент намира цяла пилешка глава в Англия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук