Начало НОВИНИ Сергей Лавров: Преговорите САЩ-Русия по гаранциите за сигурност ще започнат след празниците

Сергей Лавров: Преговорите САЩ-Русия по гаранциите за сигурност ще започнат след празниците

0

Преговорите със Съединените щати по поисканите от Русия гаранции за сигурност ще започнат веднага след новогодишните празници. Това обяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

В интервю за Ютюб канала на популярния прокремълски журналист Владимир Соловьов Сергей Лавров заяви, че за Русия е важно преговорите да не продължат прекалено дълго и да доведат до конкретен резултат. 

„Най-важното е, както каза президентът, да няма излишни приказки, да не се замотаят с безкрайни дискусии, с което Западът се слави и което умее, а да има резултат“. 

В двустранните руско-американски преговори ще участват представители на министерствата на външните работи и на отбраната на двете страни, посочи Сергей Лавров.

Що се отнася до предложената от генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг среща на Съвета Русия-НАТО на 12 януари, Лавров настоя в нея да участват и военните.

„Казахме, че разговорът ще има смисъл само при прякото участие на военните. В нашата делегация военните ще бъдат представени на високо равнище. Помолихме ги да потвърдят дали сме разбрали правилно, че и те ще направят същото. Чакаме отговор“. 

На 15 декември Москва предаде на Вашингтон два проектодоговора за гаранции за сигурност: двустранен между Русия и Съединените щати и многостранен между Русия и натовските държави.

В документите руската страна настоява за гаранции, които изключват по-нататъшното разширяване на Алианса на изток и разполагането на настъпателни оръжейни системи в съседните на Русия страни.

Предишна статияПолицай е ранен след масов бой в Дупница
Следваща статияПроф. Витанов: От 14-ти – 15-ти ще започнат да растат случаите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук