Начало НОВИНИ Руският съд разпореди да бъде затворена най-старата организация за граждански права „Мемориал“

Руският съд разпореди да бъде затворена най-старата организация за граждански права „Мемориал“

0

Върховният съд на Русия разпореди затварянето на Международния мемориал, най-старата руска правозащитна организация.

Мемориал работеше за възстановяване на паметта на милионите невинни хора, екзекутирани, затворени или преследвани в съветската епоха.

Формално тя е „ликвидирана“, тъй като не е маркирала редица публикации в социалните мрежи с официалния си статут на „чужд агент“.

Това обозначение е дадено през 2016 г. за получаване на финансиране от чужбина.

В съда прокурорът определи Мемориал като „обществена заплаха“, обвинявайки групата, че е на заплата на Запада, за да фокусира вниманието върху съветските престъпления, вместо да изтъква „славно минало“.

Основана през 1989 г., Мемориал се превърна в символ на страна, отваряща се към света – и към себе си – когато Русия започна да разглежда най-мрачните глави от своето минало. 

Чуха се викове „срам!“ от хора в съда, когато решението беше прочетено.

Решението също така хвърля светлина върху нарастването на репресиите в съвременна Русия, където собственото правозащитно крило на „Мемориал“ сега изброява над 400 политически затворници, а независимите групи и медии са все по-често в черните списъци като „чуждестранни агенти“.

В съда адвокати на „Мемориал“ твърдят, че работата на групата е била полезна за „здравето на нацията“. Те обявиха „Мемориал“ за приятел на Русия, а не за неин враг и нарекоха делото за ликвидация абсурдно и „оруелско“.

Сред сайтовете, които групата не успя да отбележи със статута си на „чужд агент“, е огромната база данни с жертви на политически репресии, която е събирала в продължение на три десетилетия работа.

Екипът твърди, че всички грешки са били коригирани и че затварянето на известна и уважавана организация поради такива технически грешки е непропорционално.

В изявление по-късно във вторник International Memorial заяви, че ще оспори решението и ще намери легитимни начини да продължи работата си. Руснаците се нуждаят от честно отражение на миналото си и никой няма да успее да „ликвидира“ тази нужда, се добавя.

Министерството на правосъдието твърди, че социалната значимост на дадена група не може да бъде извинение за нарушаване на закона. 

Предишна статияСАЩ предлагат 53 000 работни визи поради недостиг на персонал
Следваща статияАкад. Петрунов: В момента се говори, че коронавирусът е повече сърдечно-съдово заболяване

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук