Начало НОВИНИ САЩ предлагат 53 000 работни визи поради недостиг на персонал

САЩ предлагат 53 000 работни визи поради недостиг на персонал

0

Правителството на Съединените американски щати ще предостави за първи път 20 000 допълнителни визи за сезонни временни работници, т.е. общо 53 000 визи през 2022 г. Около една трета от тях ще бъдат запазени за мигранти от Хаити и Централна Америка.

Министерството на вътрешната сигурност по-рано увеличи броя на наличните визи за летния сезон, един от най-натоварените за докарване на работници в северноамериканската страна поради липсата на работна ръка.

Съобщението от миналата седмица за 20 000 допълнителни визи добавя към 33 000 визи, достъпни за хората, заети през първата половина на фискалната година, която продължава от 1 октомври до 31 март.

Повечето от предоставените визи, 13 500, ще бъдат за временни мигранти, които вече са пътували до Съединените щати през последните три години, за да свършат някаква работа, според вестник El País.

Останалите, около 6500 визи, ще бъдат изключително за мигранти от Хаити и северния триъгълник на Централна Америка: Гватемала, Салвадор и Хондурас. Този регион, заедно с Мексико, се превърна в главоболие за администрацията на президента Джо Байдън през първата му година на управление, където беше постигнат рекорден брой незаконни преминавания.

С тази мярка, Съединените щати реагират предимно на сериозния сезонен недостиг на персонал през зимния период, ситуация, която се влоши от пандемията на коронавирус и която засяга особено ски курортите. 

От своя страна министърът на националната сигурност на Съединените щати Алехандро Майоркас посочи, че това е принос към „икономическото възстановяване“.

Броят на свободните работни места дори достигна рекордно високо ниво през октомври тази година и компаниите срещат трудности при наемането. Решението на администрацията на Байдън идва и след месеци на скандал около положението на мигрантите на южната граница на нацията.

Ски курортите, които преди зависеха от чуждестранни работници, са сред секторите, които биха могли да се възползват от допълнителните визи, докато се подготвят за сезона.

Конгресът на САЩ поставя ограничение за броя на разрешените визи за фискална година. В момента тази граница е 66 000, като 33 000 за работниците започват от 1 октомври до 31 март и 33 000 за служители от 1 април до 30 септември.

Предишна статияНАТО се готви за „въоръжен конфликт“ срещу Русия
Следваща статияРуският съд разпореди да бъде затворена най-старата организация за граждански права „Мемориал“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук