Начало НОВИНИ Защо отново? Причините, които карат Европа да бъде отново епицентър на COVID-19

Защо отново? Причините, които карат Европа да бъде отново епицентър на COVID-19

0

Нова вълна от COVID-19 върна Европа в епицентъра на епидемията – съвпадайки с Коледа и Нова година и в навечерието на 2022 г. – чрез регистриране на ежедневни записи на инфекции, толкова високи, че в континента те вече са повод за нови мерки за борба с вируса.

Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) в Европа, предупреди в началото на ноември, че континентът, който представлява, може да надхвърли 500 000 смъртни случая от COVID-19 през следващите три месеца. Той дори добави, че в този район човек умира на всеки 17 секунди от SARS-CoV-2.

В разгара на този контекст, с омикронен вариант, който доминира в няколко нации на Стария континент, последният седмичен епидемиологичен доклад на СЗО, който беше публикуван този вторник, 28 декември, продължи да уведомява, че в Европа има най-висока честота на седмични случаи: 304,6 нови случая на 100 000 души.

Най-голям брой е отчетен в Обединеното кралство с 20% увеличение, Франция с 41% увеличение и Италия с 62% увеличение на новозаразените.

Според СЗО, част от Увеличаването на случаите се обяснява с комбинацията от недостатъчна ваксинация с облекчаване на антиковидните мерки. 

Една година след първите проби на ваксини срещу коронавируса, Европа напредва с неравномерни темпове, като голям процент от населението е ваксинирано в южните страни и намалено в източните страни на континента, където недоверието към тях е видно.

В Испания, Португалия, Република Ирландия, Обединеното кралство, Холандия и Италия повече от 80% от хората са напълно ваксинирани. Във Франция, Германия, Швеция и Швейцария инокулацията, с две дози, достига съответно 76%, 70%, 71% и 66%.

Ситуацията е сложна в няколко източни страни. В Полша, Словакия, България и Румъния ваксинираните по пълната схема достигат съответно 55%, 46%, 26% и 39%.

В Северна Македония и Албания процентът на ваксинация е по-лош и само 39% от македонците и 35,5% от албанците са получили пълния график. Бустерните дози са еднакво накуцващи и двете страни са дали на около 4% от населението си поддържаща инжекция.

Епидемиолога и здравен експерт, бивш директор на СЗО, Даниел Лопес Акуня заяви, че в Обединеното кралство, където мерките за контрол на пандемията бяха облекчени от средата на 2021 г., през последните седмици страната показа 10 пъти по-висока заболеваемост от тази в Испания.

Към днешна дата има няколко държави, които отново приеха нови мерки срещу коронавируса и неговите варианти.

Година след пристигането им на пазара, ваксините се оказаха ефективни срещу най-сериозните форми на заболяването. Появиха се обаче нови, по-заразни варианти, като Делтата или най-скорошния – Омикрон.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди в сряда, че рискът от бързото разпространение на варианта Омикрон остава „много висок“, отбелязвайки, че може да увеличи хоспитализациите въпреки ранните проучвания, които предполагат, че причинява по-леки симптоми.

В Европа много правителства се опитват да ускорят прилагането на бустерни ваксини, като същввременно прилагат нови ограничителни мерки.

Финландия обяви, че от този вторник чуждестранните пътници без ваксина срещу COVID-19 няма да могат да влязат в страната, дори ако имат отрицателен ковид тест.

В Швеция и Дания властите изискват от пътуващите, които не пребивават там, да имат отрицателен тест, освен да бъдат ваксинирани, точно като Австрия.

Във Франция правителството обяви в понеделник, че „здравният паспорт“ ще бъде достъпен само за напълно ваксинирани хора и вече няма да е валиден при скорошен отрицателен тест. Документът позволява достъп до ресторанти, кина и други места.

В Белгия около 5000 души протестираха в столицата в неделя срещу решението на правителството да затвори шоурумите, театрите и кината. 

Предишна статияФилипините: Броят на жертвите нараства до 400
Следваща статияПроф. Кантарджиев: Омикрон се разпространява бързо, не бива да се неглижира

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук