Начало НОВИНИ Филипините: Броят на жертвите нараства до 400

Филипините: Броят на жертвите нараства до 400

0

Най-малко 397 души са загубили живота си, а 83 са в неизвестност във Филипините поради опустошителния тайфун Рай, който удари архипелага преди две седмици, според актуализирани официални данни.

Националният съвет за намаляване и управление на риска от бедствия (NDRRMC), който проверява и потвърждава данните от различните агенции на място, също посочи, че 1147 души са ранени и почти 561 500 са разселени.

Повече от половината от разселените са в един от 1200-те евакуационни центъра, спонсорирани от властите, където се опасява, че пренаселеността на съоръженията може да доведе до големи огнища на COVID-19.

Рай, който пристигна на сушата на 16-ти с пориви на вятъра до 240 километра в час, премина от изток на запад през около девет острова в страната и засегна повече от 4,2 милиона души, според официални данни.

Филипинското правителство обяви бедствено положение миналата сряда в шест региона, засегнати от опустошителния тайфун.

Настъплението на тайфуна, известен като Одет в страната и петнадесетият, който удари Филипините тази година, удари в деликатен момент поради страх от новия омикронен вариант на коронавируса.

Всяка година средно 20 тайфуна връхлитат Филипините, като най-разрушителният е супер тайфунът Хайян, най-големият в новата история на Филипините, който удари островите Самар и Лейте през ноември 2013 г., убивайки около 7 000 души и оставяйки 200 000 семейства без дом.

Филипините се намират в така наречения „Тихоокеански огнен пръстен“, област, която акумулира около 90 процента от сеизмичната и вулканична активност на планетата. Това е и сцена на мощни тайфуни.

Предишна статияИспания, Франция и Англия добавят нови записи за ежедневни инфекции
Следваща статияЗащо отново? Причините, които карат Европа да бъде отново епицентър на COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук