Начало НОВИНИ НОИ: Над 1,6 млрд. лв. са помогнали на повече от 13 000...

НОИ: Над 1,6 млрд. лв. са помогнали на повече от 13 000 фирми

0

От старта на т.нар. мярка „60/40“ до момента са изплатени над 1,6 милиарда лева, сочат даните от анализ на експертите на Националния осигурителен институт (НОИ). Анализът е публикуван в последния информационен бюлетин на НОИ, като документът съдържа данни, актуални към 9 декември 2021 г.

Стартът на мярката беше даден през април 2020 г., а към момента срокът на действие е определен до края на 2021 г.

За поне един месец в мярката са взели участие общо 13,4 хиляди работодатели и 325,5 хиляди работници и служители. Четирите сектора с най-голям дял от изплатените средства са преработваща промишленост (41,6 на сто), хотелиерство и ресторантьорство (14,6 на сто), търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (10,5 на сто), транспорт, складиране и пощи (9,5 на сто). В тези сектори са концентрирани близо 82 процента от всички запазени работни места и близо 70 на сто от работодателите, участвали поне един месец в мярката, се посочва в анализа.

Регионалният поглед показва, че около 68 процента от средствата са концентрирани в пет области. Това са София-град (36,6 на сто), Стара Загора (12,8 на сто), Пловдив (6,6 на сто), Варна (6,2 на сто) и Бургас (5,5 на сто), които са и областите с най-голяма численост на населението и с най-добри икономически показатели и състояние на пазара на труда.

Най-голям дял от сумата са получили предприятията с 250 и повече осигурени. Това са работодателите, получили подкрепа за запазване на най-голям брой работни места (36,5 на сто). Предприятията с до 9 осигурени през месеца на участие в мярката съставляват 56,6 на сто от всички участвали поне един месец в мярката работодатели.

Средният брой месеци участие в мярката е 7,9 за работодателите и 7 за работниците и служителите. Разпределението по брой месеци показва, че малко под половината и от работодателите, и от работниците и служителите са участвали за период от не повече от 5 месеца.

Разпределението на участниците по пол показва почти равни дялове на мъжете и жените. По възрастови групи преобладават работниците и служителите на възраст между 40 и 54-годишна възраст, пише още в анализа.

Предишна статияИздадени са заповедите, забраняващи на мобилните оператори да вдигат цените
Следваща статияПроф. Витанов: Големият удар ще падне върху личните лекари

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук