Начало НОВИНИ Масово заразяване: моделът, който Израел оценява за борба с варианта Омикрон

Масово заразяване: моделът, който Израел оценява за борба с варианта Омикрон

0

Израелските здравни власти обмислят промяна на стратегията си за реагиране при пълно разпространение на Омикрон, за да насърчат „модел на масово заразяване“ от този вариант, който протича леко.

Тъй като процентът на заразяване непрекъснато нараства, с почти 3000 нови положителни за втори пореден ден, експерти от Министерството на здравеопазването обмислят промяна на политиката за постигане на стаден имунитет чрез масови инфекции с варианта Омикрон, според медиите.

Коефициентът на позитивност в страната се повиши до 2,48%. Междувременно процентът на заразяване, тоест средният брой хора, заразени от всеки вирусоносител, се е повишил до 1,53%, което показва, че огнището се засилва.

Увеличаването на инфекциите обаче не означава увеличение на сериозните случаи поради COVID-19 или хоспитализации, тъй като страната има само 88 сериозни пациенти, цифри, които остават стабилни в сравнение с последните седмици.

Според оценките на Health след две седмици 90% от новите случаи на вируса SARS-CoV-2 ще съответстват на варианта Омикрон, много по-инфекциозен от Делта.

Стратегията на „масово заразяване“ е тази, която Швеция следва в началния етап на пандемията, когато реши да не налага строги ограничения на хора, които не принадлежат към рисковите групи, в опит да продължат с нормален живот и да постигнат стаден имунитет.

Тази стратегия обаче, която беше приложена преди ваксините срещу COVID-19 да бъдат налични, се разглежда като провал и принуди страната да промени курса.

Израелският премиер Нафтали Бенет каза, че страната е на ръба на „буря от инфекции, чийто мащаб все още не сме виждали“. По този начин той предупреди, че „много хора ще бъдат заразени“ с варианта Омикрон.

По същия начин Израел стартира вчера, петък, 31 декември, кампания за прилагане на четвърта доза ваксина на уязвими хора.

Точно една година след стартирането на голяма кампания за ваксинация благодарение на споразумение с фармацевтичния гигант Pfizer и около шест месеца след началото на прилагането на бустер дози, здравните власти дадоха зелена светлина за тази четвърта доза да бъде инокулирана.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияЯпония започва да тества доживотна ваксина срещу COVID-19
Следваща статияВърховният съд на Бразилия разрешава на университетите да изискват доказателство за ваксинация

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук