Начало НОВИНИ Папа Франциск осъди сексисткото насилие: „Да нараниш жена означава да възмутиш Бог“

Папа Франциск осъди сексисткото насилие: „Да нараниш жена означава да възмутиш Бог“

0

Папа Франциск разкритикува сексисткото насилие в събота, 1 януари 2022 г. Върховният понтифик каза, че нараняването на жените „е безобразие срещу Бог“ и призова за повече насърчаване и защита на тях в днешните общества на първата литургия за годината в базиликата „Свети Петър“ във Ватикана.

Той припомни, че майките „знаят как да държат нишките на живота заедно“ и следователно те са от съществено значение в днешния свят, защото са „способни да тъкат нишки на общение, които противодействат на бодливите жици на разделенията, които са твърде много”.

Той също така похвали, че „те не гледат на света, за да го експлоатират, а за да го накарат да има живот“ и „успяват да поддържат мечтите и бетона заедно, избягвайки отклоненията от асептичния прагматизъм и абстракция“.

В проповедта си папата посочи необходимостта хората да се справят с проблемите с търпение, запазвайки вяра и медитиране.

Понякога, призна той, „се надяваме, че всичко ще бъде наред, но изведнъж неочакван проблем изниква като гръм от нищото. И създава болезнен конфликт между очакванията и реалността. Това се случва и с вяра, когато радостта от Евангелието е поставена на изпитание от трудна ситуация, през която трябва да преминем”.

Тази трудност, твърди той, е част от пътя към „целта, кръста, без който човек не може да бъде възкресен“.

На първия ден от годината католическата църква отбеляза Световния ден на мира, чието издание е посветено на „диалога между поколенията, образованието и работата“.

След литургия папата отиде до прозореца на Апостолическия дворец на Ватикана, за да се помоли на площада „Ангел Господен“ с вярващите и да поиска мир в света: „Необходим е мир. Виждал съм изображения в телевизионна програма, на война, на мизерия. Това се случва в света днес. Искаме мир“.

Мигове преди молитвата той подчерта, че мирът се гради с внимание към другите, справедливост и прошка.

Той също така призна, че светът живее „все още несигурни и трудни времена поради пандемията“ и че „има много хора, които се страхуват от бъдещето и са обременени от социални ситуации, лични проблеми, опасности, които идват от екологичната криза, от несправедливости и планетарни икономически дисбаланси”.

И накрая, той искаше да си спомни „младите майки и техните деца, бягащи от войни и глад или чакащи в бежански лагери“.

Предишна статияЛидерът на ИТН Слави Трифонов поиска падането на визите за САЩ за българите
Следваща статияПовече от 4000 мигранти загинаха или изчезнаха, опитвайки се да стигнат до Испания през 2021 г

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук