Начало БЪЛГАРИЯ Два експертни съвета ще обсъждат днес нови мерки за ограничаване на коронавируса

Два експертни съвета ще обсъждат днес нови мерки за ограничаване на коронавируса

0

Два експертни съвета ще обсъждат днес в Министерството на здравеопазването нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщи БНР.  Причината е нашествието на новия вариант Омикрон, който вече вилнее в редица държави. Нашите здравни специалисти ще обсъдят техния опит в противодействието на силно заразната разновидност на вируса. В България вече бяха потвърдени 12 случая на Омикрон и скоро се очаква експлозия на заразата, както се случва в други страни.  

Главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев коментира, че най-важните мерки вече са предприети. Според него няма да се наложи въвеждането на пълен локдаун във вида, който познаваме от пролетта на 2020 г.  Една от причините е, че  версията „Омикрон“, която очевидно ще доминира в идните седмици и месеци, макар и силно заразна, не поразява толкова тежко  инфектираните. 

А иначе вече няма съмнение – Новата година започва с нова вълна на коронавируса в България. Делът на положителните проби неумолимо расте и за последното денонощие е надхвърлил 11% –  при направени 17 408 изследвания са установени 1918 заразени, показват данните на Единния информационен портал. В добрите дни преди коледните празници процентите на потвърдените случаи бяха едноцифрени.  

Бързо расте и броят на пациентите с КОВИД-19, чието състояние налага болнично лечение. Хоспитализираните вече са 4306, а предното денонощие бяха 4168. 315 са новопритетите пациенти, като 80% от тях не са ваксинирани. Това са официалните данни, но истинският процент вероятно е по-висок – публична тайна е, че немалко хора си купуват фалшиви зелени сертификати и всъщност не са имунизирани. В тази връзка премиерът Кирил Петков вече се закани, че ще се проверяват всички случаи, в които пациенти със сертификат за завършен цикъл на ваксинация са починали, за да се изясни дали няма документна измама.  

Още 53-има са загубили битката с болестта през последното денонощие. 96.23% от тях не са били ваксинирани.  
638 души са излекувани. 

Новите имунизации за последните 24 часа са много малко – поставени са едва 6830 дози. Трябва да се отчете все пак, че денят бе почивен и че част от ваксинационните центрове не работеха.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук