Начало БЪЛГАРИЯ Министър Бойко Рашков: 30-40% от авансите за „Хемус“ са отивали при ГЕРБ

Министър Бойко Рашков: 30-40% от авансите за „Хемус“ са отивали при ГЕРБ

0

Ако кажа на прокуратурата конкретни факти, цялата информация ще отиде към Борисов, обяви МВР шефът

Между 30 и 40% от авансите, плащани за строителството на АМ „Хемус“, са отивали към ГЕРБ. Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти, след като бе разпитан от Софийската градска прокуратура. Рашков обясни, че е казал това и на прокурора. В отговор бившите управляващи заплашиха шефа на МВР със съд.

„От средствата, които са отделени за строителството на отделни лотове, не всички пари са отивали за самото строителство. Да кажем 50 или 60 млн. лв. или 70-80 млн. лв., толкова, колкото авансово са превеждани на някои фирите, представили се за строители, са отделяли между 30-40 процента от тях, които са се насочвали към една политическа партия – ГЕРБ“, каза вътрешният министър.

По думите му точно с тази цел по времето на ГЕРБ е имало „сложни конструкции“ с кухи фирми, регистрирани на малоимотни.

„Прокуратурата поиска да ѝ кажа с апломб миналата седмица. И ѝ казах днес“, обобщи Рашков, напомняйки как държавното обвинение даде специален брифинг, за да обяви, че го вика на разпит. Преди Нова година прокуратурата обяви, че Рашков ще бъде разпитан заради негово интервю пред БНР от 23 декември, в което казва, че за него не е тайна къде са отишли парите от аферата. Според прокуратурата, Рашков е длъжен да се яви и да каже какво знае, още повече, че до този момент държавното обвинение не е било уведомено от МВР и в частност от ГДБОП за движението на 53 млн., за които е обвинен Борислав Колев.

Рашков посочи още, че за него няма никакво съмнение, че това е пътят на парите – че те окончателно са били получени от представители на ГЕРБ, но че е работа на прокуратурата да докаже това. Министърът обаче не е споменал имена по време на разпита си. „Органите на досъдебното производство са тези, които трябва да докажат докрай какво се е случило“, посочи той. И допълни, че не става дума само за събития, започнали през 2020 г., а няколко години по-рано. Имало данни и за 2018 – 2019 г.

„Тук става дума само за ЛОТ 5, с който се занимава главно прокуратурата, но не обръща внимание на други материали, които са били предмет на проверка в наша служба, приключени са и са изпратени в прокуратурата с мнение да започне досъдебно производство. От началото на декември до днес нямаме отговор от прокуратурата взела ли е решението и какво е то“, посочи министърът.

Макар че прокуратурата обвинява МВР, че не работи достатъчно активно по делото „Хемус“, министърът смята, че прокуратурата всъщност бездейства. „Още когато започна реализацията на материалите, свързани с ЛОТ 5, помните, че бяха задържани повече от 10 лица, имаше достатъчно материали, въз основа на които една сериозно гледаща на тези въпроси прокуратура щеше да внесе в съда няколко предложения за задържане под стража. Избягаха с аргумента, че няма доказателства, а дори не ги бяха прочели“, обяви Рашков.

На въпрос дали се притеснява, че ще бъде обвинен, че не е казал на прокуратурата всичко, което знае, министърът отговори: Заявих на прокурора, че нямам доверие на прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти, ако задълбоча съвсем, цялата информация ще отиде към Борисов, а нищо чудно Борисов да стане мишена на прокуратурата в един момент.

По-рано днес пред Нова тв съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасова определи намерението на прокуратурата да разпита вътрешния министър като активно мероприятие, „с което искат да кажат на Рашков, че ще го извикат и ще се подпише под протокол, че няма право да разпространява информация, която знае“.

Прокуратурата излезе с официално съобщение след разпита на Рашков. В него се обяснява, че министърът е разпитан по общия ред, „като по искане на свидетеля Рашков не беше направен видео- и звукозапис“. Той не е посочил „никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“, обяви още прокуратурата.

ОТ ГЕРБ ПЛАШАТ СЪС СЪД

Партията на Бойко Рашков отвърна гневно на изявленията на вътрешния министър: „За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателства за тях! Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си!“ Бившите управляващи обвиниха, също така, президента Румен Радев, че се опитва чрез шефа на МВР да „отклони общественото внимание от проблемите на деня, с активни мероприятия“.

Предишна статияАвтомагистрали Хемус не са предоставили всички документи на Сметната палата
Следваща статияСкок на новозаразените с коронавирус, 157 починали

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук