Начало НОВИНИ САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай обещават да предотвратят ядрена война

САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай обещават да предотвратят ядрена война

0

Петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН обещаха този понеделник, 3 декември, в контекста на напрежение, да „предотвратят разпространението“ на ядрени оръжия и потвърдиха, че всяка война, която ги включва, никога не може да бъде спечелена.

Преди 10-та конференция за преглед на Договора за неразпространение (ДНЯО), насрочена за януари, но отложена поради пандемията на коронавирус, петте сили (САЩ, Китай, Русия, Обединеното кралство и Франция) се опитаха да уверят световното обществено мнение относно рисковете от катаклизма на конфронтация.

В пълните преговори с Иран относно ядрена й програма, петте страни подчертаха своята „готовност да работят с всички държави за създаване на среда за сигурност, която позволява по-нататъшен напредък в разоръжаването, с крайната цел свят без ядрени оръжия“, обясни френското председателство, който координира работата на тези държави в продължение на две години.

„Всеки от нас ще поддържа и допълнително ще укрепва националните си мерки за предотвратяване на неразрешената или непреднамерена употреба на ядрени оръжия“, се добавя в текста, публикуван седмица преди преговорите между Русия и Съединените щати да се проведат в Женева относно договорите за контрол на ядрените оръжия и за ситуацията на границата между Русия и Украйна.

„Ние потвърждаваме, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води“, петте подписали страни посочиха и подчертаха, че „докато съществуват ядрените оръжия, те трябва да се използват за отбранителни, възпиращи и цели за предотвратяване на войната“.

Първите, които намекват за тази концепция за ядрена война, която не може да бъде спечелена от никого, бяха тогавашните лидери Михаил Горбачов и Роналд Рейгън (съответно на Съветския съюз и Съединените щати) и те направиха това в Женева през 1985 г.

Предишна статияПовече от 4000 мигранти загинаха или изчезнаха, опитвайки се да стигнат до Испания през 2021 г
Следваща статияПочти 3000 пътници слизат в Португалия заради огнище на COVID-19 на круизен кораб

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук