Начало НОВИНИ Френски депутати получават смъртни заплахи заради пропуск за Covid-19

Френски депутати получават смъртни заплахи заради пропуск за Covid-19

0

Няколко френски депутати казват, че са получили смъртни заплахи, докато обсъждали пропуск за Covid-19, който би забранил на неваксинираните голяма част от обществения живот.

Правителството се стреми да приеме закон, който да изисква хората да представят доказателство за ваксинация за достъп до обществени места и транспорт с някои изключения.

Очаква се законът да бъде одобрен на гласуване тази седмица, но това разгневи противниците на ваксината.

Франция има едно от най-високите нива на ваксинация срещу Covid в ЕС.

Според френското правителство най-малко 91% от възрастното население е напълно ваксинирано.

В неделя Агнес Фирмин Льо Бодо от дясноцентристката партия Agir туитира имейл, който е получила, съдържащ графични заплахи за убийство заради това, че подкрепя пропуска за ваксинация.

Миналата седмица вътрешният министър Жералд Дарманин каза, че полицията ще засили защитата на избраните длъжностни лица преди гласуването на пропуските за ваксини.

По време на пандемията критиците обвиняваха правителството на френския президент Еманюел Макрон в нарушаване на свободите, като налагането на правила за предпазване от Covid. Протести срещу тези правила се провеждат редовно.

От месеци Франция моли хората да покажат или доказателство за ваксинация, или отрицателен тест за Covid за достъп до много обществени места.

Но френското правителство реши да премахне опцията за показване на отрицателен тест в отговор на рекордните увеличения на инфекциите, движени от силно заразните варианти Omicron и Delta на Covid.

Правителството се стреми да влезе в сила пропуска за ваксината в средата на януари, след като бъде одобрен от парламента.

Повечето партии подкрепят пропуска за ваксина, който се очаква да бъде приет от долната камара в началото на тази седмица, преди да бъде обсъден в Сената в сряда.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук