Начало БЪЛГАРИЯ Енергийни експерти: Бомбите заложени от ГЕРБ в енергетиката могат да се „обезвредят“

Енергийни експерти: Бомбите заложени от ГЕРБ в енергетиката могат да се „обезвредят“

0
Има заложени бомби в енергетиката от ГЕРБ, но те могат да се „обезвредят“. Това мнение изразиха в ефира на Bulgaria ON AIR енергийните експерти Васко Начев и Еленко Божков.

„Тенденцията е по-скоро да се върви, макар и с бавни темпове, в посока надолу. Това, което се случи – „Булгаргаз“ поиска 30%, можеше по по-интелигентен начин да стане. Просто 15-16% този месец, следващия месец да не пипат цената и всичко щеше да бъде много по-добре. Чух, че следващия месец ще падне цената с 32%. Това е показно, че някой не си върши добре работата“, отбеляза Начев. Той е убеден, че една от задачите на „Булгаргаз“ е да върви плавно нагоре или надолу цената, за да няма сътресения.

„Те трябва да вършат някаква работа в услуга на обществото. Има едно нещо, което е важно в спора трябва ли да се взема азерски газ, може ли да се взема.  Забравя се един много важен регламент – за прозрачност на пазара, който КЕВР изобщо не прилага обаче“, заяви от своя страна Божков.

Той коментира и наложения мораториум от парламента: „Лесно поправими са поразиите, които ще нанесе мораториумът, с едно решение на КЕВР. От 1 януари новата прогнозна цена – 293 лв., ще даде възможност при едно бързо прекратяване на мораториума да се направят поносими цените за електрическа енергия по друг начин за бита“.

Според Васко Начев, ако „Булгаргаз“ не промени начина си на работа, ще се озове „зад борда“.

„Има един човек, който не признава, че мораториумът е грешка. Това е Десислава Атанасова“, подчерта той.

Според Еленко Божков е имало възможност да се запази цената за битовия потребител – което е основната цел на мораториума, като се увеличи производството на атомната електроцентрала за бита в частта „регулиран пазар“.

„Трябваше да се увеличи с едни 2 млн. мегаватчаса производството на атомната централа за бита, като едновременно с това се увеличи и цената на мрежовите услуги за операторите“, уточни енергийният експерт. 

Според Начев тази мярка обаче щяла да провокира по-ниска ликвидност на свободния пазар и оттам – още по-високи цени на нерегулирания пазар.

„А ако мораториумът не падне в края на януари, това означава, че има голяма криза за правителството, с която то не може да се справи“, смята той.

„Успокояването на газовите пазари ще доведе до една възможност за намаляване на цената на производството на електрическа енергия. Тогава експортът ще намалее. Това ще облекчи нашия пазар и тогава е възможно да се оправят нещата“, заяви Божков.

Васко Начев подчерта, че обезателно трябва да се върви в посока балансиращи мощности.

„Трябва да се търсят възможности да се изпълнят препоръките на ЕК и да се види дали е възможно да се ограничи това безумно нарастване на цените. Трябва да се идентифицират енергийно бедните в България и да им се помогне“, допълни Еленко Божков.

Предишна статияФирми на Домусчиеви протягат ръце към рекордния бюджет на Столична община за чистотата
Следваща статияПламен Павлов: Действията на „Булгаргаз“ уронват авторитета му

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук