Начало НОВИНИ От марихуана до крави: по-странни стимули за ваксиниране срещу COVID-19

От марихуана до крави: по-странни стимули за ваксиниране срещу COVID-19

0

От декември 2020 г. започна прилагането на ваксините срещу COVID-19 в света и оттогава страните провеждат различни имунизационни кампании за ускоряване на процеса.

Напредъкът на ваксинацията не е равномерен и това може да се дължи на факта, че някои нации не са получили необходимите дози за цялото си население, ограниченията, които се влошават от разпространението на вируса и новите вълни. Също така има голяма група хора, които не желаят да бъдат ваксинирани поради страх от ефектите на лекарството или недоверие към него. Като се има предвид това, властите на някои държави са приложили насърчителни програми за мотивиране на ваксинацията на гражданите.

В Съединените щати те са предоставили стимули за хората, за да получат дози от ваксината, независимо от лабораторията, която я е произвела. През 2021 г. Ню Йорк предложи 50 стипендии за държавни колежи, които ще бъдат разиграни сред тези, които получат първата доза от ваксината Pfizer.

Стипендията ще покрие четирите години на обучение, настаняване в университет и разходите за материали в държавните университети, съобщиха тогава властите. Например, уебсайтът на Държавния университет на Ню Йорк (SUNY) уточнява, че сумата на едногодишно обучение, настаняване в университет, материали и транспорт възлиза на около 25 000 долара, така че четиригодишната стипендия ще струва около 100 000 долара .

Друг стимул, който предложиха на ваксинираните в Ню Йорк, беше заплащане от 100 долара.

Американските власти също така стартираха и засилиха държавни програми за насърчаване на ваксинацията, като например създаването на лотарии и раздаването на подаръци, включително бира, храна и дори марихуана.

Освен това правителството на Джо Байдън сключи съюзи с популярни приложения за запознанства като Tinder или OKCupid, които обещаха да предложат специални предимства на своите платформи за тези, които покажат, че са били ваксинирани. По този начин потребителите ще могат да филтрират своите търсения въз основа на това дали са имунизирани.

Сърбия
Гражданите в Сърбия, които са получили една или две дози, ще могат да получат еднократно плащане от около 30 долара, приблизително 5% от средната месечна заплата.

„Обмисляхме как да наградим хората, които са показали отговорност и сме решили да предоставим допълнителна финансова помощ на тези, които са били ваксинирани“, каза президентът Александър Вучич в началото на май.

Президентът посочи, че няма да направи ваксината задължителна, но определи като „безотговорно и егоистично“ решението на човек да не се ваксинира.

Русия
И в Сърбия, и в Русия властите предлагаха ваучери за пазаруване на тези, които докажат, че са ваксинирани.

Румъния
В Румъния обявиха, че хората, които са получили двете дози, в замъка на Дракула в Трасилвания, могат да получат грамота за безсмъртие.

Полша
В Полша са изиграли около 31 милиона евро, хибридни автомобили и електрически скутери от юли 2021 г. сред вече имунизирани хора.

По същия начин 112 евро ще бъдат разпределени на случаен принцип на един на всеки 2000-ен ваксиниран човек. Включено е също, че всяка седмица ще се раздават две награди от 11 200 евро, отделно два пъти месечно ще се раздават по 11 200 евро и ще се тегли хибриден автомобил.

Предвидено е финалната томбола да бъде раздадена в две награди от около 223 000 евро.

Израел
В Израел на ваксинираните жители се предлага „зелен пропуск“, тоест документ, издаден от държавата, показващ, че са напълно ваксинирани. Притежателите на пропуска могат лесно да имат достъп до ресторанти, клубове, фитнес зали, сватби и други места.

В момента страната обяви прилагането на четвъртата доза от ваксината на уязвими хора, с надеждата да смекчи ефекта от нова вълна от инфекции, дължаща се на разпространението на варианта Омикрон.

В съобщение на Министерството на здравеопазването се уточнява, че прилагането на четвърта доза е разрешено и за хора, настанени в старчески домове и за пациенти в гериатрични отделения.

Азия
В някои азиатски страни властите се справяха със същите стимули. Например,в град Чианг Май, в Тайланд, се тегли томбола за крави. „Това е най-добрият подарък, даван някога“, каза 65-годишният Инкхам Тонгкам, който беше ваксиниран и в замяна спечели едно от животните с пазарна стойност от около 320 долара.

В Раджкот, Индия, бижутери подариха златни пръстени за нос на ваксинираните хора.

Перу
В края на септември 2021 г. Министерството на здравеопазването и частните компании обявиха в търговски център Megaplaza de Independencia поредица от стимули и промоции, които имат за цел да насърчат ваксинацията срещу COVID-19.

Вестник El Peruano публикува по този повод, че някои от телефонните компании са обещали да дадат мега скорости за три месеца на ваксинирани хора.

Предишна статияМакрон предупреждава, че ще продължи да притиска неваксинираните
Следваща статияMинистър Караджов: Започва пълен одит на първокласните пътища и магистрали

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук