Начало БЪЛГАРИЯ Пламен Павлов: Действията на „Булгаргаз“ уронват авторитета му

Пламен Павлов: Действията на „Булгаргаз“ уронват авторитета му

0

„Когато има повече доставчици, когато имаме повече източници, тогава имаме пазарни решения.“ Това заяви пред БНР Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

„Колкото повече източници на доставка, толкова по-сигурна е нашата диверсификация, толкова по-конкурентна ще бъде цената“, припомни Павлов.

Относно заявената готовност от „Булгаргаз“, ако се запазят сегашните нива на европейските газови пазари, да предложи цената на синьото гориво за февруари да е близо 32 процента по-ниска спрямо действащата в момента цена, Павлов заяви:

„Това е пълен абсурд. Толкова е несериозно, толкова е наивно.“

Павлов вижда в разнопосочните информации за цената на газа от края на декември насам „опити на ръководството на „Булгаргаз“ да си запази позицията. По думите му се създава „хаос в енергетиката“.

Действията на обществения доставчик уронват авторитета му, смята Пламен Павлов.

„7-8 години какво е направило ръководството на „Булгаргаз“, попита той.

„Вие виждате какво се случи в сектора. Отказва се евтин газ, внася се скъп руски газ. Търсят се някакви несъществуващи причини да не се извърши миксиране на газа и да се снижи цената.“

По темата за конфиденциалните елементи в договора за доставка на азерски газ Павлов отбеляза, че с текста разполагат и съседни страни – Румъния и Гърция, обявен е и в Европейската комисия и „това е договор, в който няма нищо тайно“.

Според Павлов от „Булгаргаз“ изнасят „неверни данни за този договор, злоупотребяват с тази приказка, че имало търговска тайна“ и „интерпретират неверни неща“.

„Булгаргаз“ не изкривяват, а направо лъжат за точки от договора“, коментира Пламен Павлов.

Всички в КЕВР са зависими – това е независим орган, съставен от зависими представители, посочи още той.

Предишна статияЕнергийни експерти: Бомбите заложени от ГЕРБ в енергетиката могат да се „обезвредят“
Следваща статияЗимен Кръстовден е

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук