Начало НОВИНИ Вълнения в Казахстан: Правителството възстановява таван на цените на горивата след кръвопролития

Вълнения в Казахстан: Правителството възстановява таван на цените на горивата след кръвопролития

0

Правителството на Казахстан възстановява таван на цените на горивата за превозни средства за шест месеца след дни на смъртоносни протести.

Цените на бензина и дизела също ще бъдат ограничени за същия период.

Цената на втечнения нефтен газ, обичайно гориво за автомобили в централноазиатската държава, се удвои, когато ограничението беше премахнато тази седмица.

Това идва, след като протестиращите излязоха по улиците в Алмати и в западната провинция Мангистау.

Въпреки че първоначално бяха предизвикани от покачването на горивото, протестите бързо се разшириха, за да включат и други политически оплаквания.

Казахстан често се описва като авторитарен и повечето избори се печелят от управляващата партия с почти 100% от гласовете. Няма ефективна политическа опозиция.

Тъй като вълненията ескалираха в сряда, офисът на кмета на Алмати и президентската резиденция бяха опожарени, съобщава агенция Ройтерс.

Президентът Касим-Жомарт Токаев заяви, че вълненията са дело на обучени в чужбина „терористични банди“ и се обърна към ръководен от Русия военен съюз – Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКБ) – за помощ за потушаване на протестите.

Русия изпрати парашутисти в Казахстан и заяви, че ще се консултира със страната и съюзниците за начини за подкрепа на правителствената „контратерористична операция“. Според ОДКБ войските са мироопазващи сили и ще бъдат разположени за защита на държавни и военни обекти.

Нито Москва, нито президентът Токаев предоставиха доказателства за твърдението за участие отвъд океана в протестите.

Държавната телевизия съобщи, че 13 служители по сигурността са убити – двама от тях са обезглавени – и 353 са ранени при безредиците. 

Предишна статияПолитическа буря във Франция заради нарушението на Еманюел Макрон срещу антиваксърите
Следваща статияАсен Василев: Не може държавата да поеме пълния риск на бизнеса

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук