Начало БЪЛГАРИЯ Рекорден брой нови случаи на новозаразени с Коронавирус за денонощие в стилицата

Рекорден брой нови случаи на новозаразени с Коронавирус за денонощие в стилицата

0

Рекорден брой нови случаи на новозаразени с ковид-19 за денонощие са регистрирани в столицата – 1906.  Следват областите Варна – с 519 и Бургас – с 474 души, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие у нас.

Положителни са над 14% от взетите 38427 проби. За денонощието излекуваните са 1684, а 72 души са починали. Над 97% от жертвите на заразата не са били ваксинирани.

Още 603 заразени са били хоспитализирани през последните 24 часа, с което общият им брой в момента е 4790. От тях 509 се лекуват в интензивни отделения. Поставени са нови 35 177 дози ваксини.

Наблюдава се нарастване на заразените с коронавирус деца у нас. Най-сериозно е положението в Бургаско. В единственото инфекциозно отделение в областта, в което се лекуват деца с COVID-19, от 15 легла 10 са заети. Най-малкият пациент в момента е бебе на 1 месец.

„Състоянието на децата е задоволително. Част от нашите специалисти по инфекциозни болести са специалисти и по педиатрия. Повечето подрастващи са с повишена температура и обща отпадналост. Част от тях са с пневмония. Няма дете в тежко състояние. Имаме и съмнение за Омикрон, пробите са изпратени към НЦЗПБ”, обясни в ефира на „Здравей, България” д-р Светослав Тодоров, директор на УМБАЛ-Бургас.

Натиск върху болниците започва да има и в Русенско. След празниците се забелязва сериозно увелечение на новите случаи. В УМБАЛ „Медика” има само 3 свободни интензивни легла.

„Според математическите модели, които показват какво би се случило, на 19 януари бихме имали 20 000 заразени с ковид-19. Пикът ще бъде на 19 февруари“, заяви математикът от БАН проф. Огнян Кунчев. „Моделът, който показва каква би могла да бъде ситуацията тогава пък показва над 100 000 случая на ден. Няма обаче да достигнем тези числа, защото очаквам около 25 януари да се въведат много строги мерки. След 19 февруари кривата слиза надолу“, уточни той.

„България е в подножието на пика на новата ковид вълна. Поддържаме плато в последните дни, тъй като имаме 5000-6000 нови случая на ден“, заяви също по Нова ТВ зам.-здравният министър доц. Георги Иванов. В София ковид леглата са заети на 60%.

„Общите проучвания показват, че Омикрон протича по-леко. Това означава, че повечето болни ще се лекуват в домашни условия. В тази връзка предвиждаме да увеличим броя на ковид  зоните”, обясни доцентът.

По думите му проблемът с фалшивите зелени сертификати е сериозен. Към момента има 32 дела за издаване на неистински документи. „Ваксината не е панацея. Тя не ви пази от заразяване, но подпомага за по-лекото протичане на заболяването. За това трябва да се имунизираме”, обясни още зам.-министърът на здравеопазването.

Той коментира и дали ще има затягане на мерките при още по-голям брой заразени. „За съжаление, вероятно ще се премини към онлайн обучение. Ще следим стриктно училищата. Децата разнасят вируса и заразяват родителите си”, заключи той.

Предишна статияЗапочва изплащането на преизчислените пенсии и месечната добавка от 60 лв
Следваща статияИвановден е

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук