Начало НОВИНИ Цунами от случаи на COVID-19 заплашва здравните системи по целия свят

Цунами от случаи на COVID-19 заплашва здравните системи по целия свят

0

Настоящата вълна от инфекции с COVID-19, с рекорден брой над два милиона случая на ден, причинява огромен натиск върху здравните мрежи по цялата планета, предупреди този четвъртък генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус.

„Цунамито от случаи е толкова голямо и бързо, че насища здравните системи по целия свят“, каза Тедрос, който настоя, че не трябва да се стига до окончателното заключение, че вариантът Омикрон, отговорен за много инфекции, е по-малко опасен.

„Изглежда, че е по-малко сериозен от Делта, особено при ваксинираните хора, но не трябва да се категоризира като „лек“, тъй като също така причинява хоспитализация и убива“, предупреди етиопският експерт.

Тедрос посочи, че ежедневните записи за инфекции със сигурност не отразяват истинския обхват на настоящата вълна, тъй като официалните данни не отразяват положителните резултати, които много хора са си поставили самостоятелно у дома, докато много наситени здравни мрежи не са успели да диагностицират всички.

За следващата година той настоя целта да бъде гарантиране, че 70% от населението на всички страни е ваксинирано, въпреки че предупреди, че – при сегашните темпове – повече от сто територии няма да достигнат тази цел, по същия начин, по който в края на 2021 г. не беше постигната целта от 40%.

„Неравенството във ваксините убива хората, унищожава работни места и вреди на глобалното икономическо възстановяване“, каза Тедрос, който се оплаква, че „някои страни вече дават на своите граждани четвърта доза, когато други нямат достатъчно доставки, за да имунизират своите здравни работници и рискови групи“.

„Разпространението на ваксини и бустер ваксини в малък брой страни няма да сложи край на пандемията докато други милиарди хора остават напълно незащитени“, предупреди шефът на СЗО.

Предишна статияПапа Франциск разкритикува натрапчивото потребление на дрехи и храна
Следваща статияMинистър Надежда Йорданова: ДАНС вече разследва златните паспорти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук