Начало НОВИНИ Преговорите между Русия и САЩ в Женева стартираха със скандално изявление от...

Преговорите между Русия и САЩ в Женева стартираха със скандално изявление от руска страна

0

Двустранни преговори между Русия и САЩ в Женева стартираха със скандално изявление от руска страна.  

Главният преговарящ от Русия – заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков, заяви тази вечер: „НАТО да си събира партакешите и да се отправя зад границите от 1997 г.“ „Даже на неспециалист е ясно, че няма да им се получи да се искат от Русия отстъпки в ситуация, когато именно НАТО през последните десетилетия се стреми така да се каже да „изтласка“ нашата страна и да я докара, ако не до ролята на подчинен, то във всеки случай до второстепенна роля в европейската и международната политика“, заяви Рябков пред ТАСС.

След 1997 г. към НАТО се присъединиха Унгария, Полша и Чехия /1999/, България, Литва, Латвия, Естония, Румъния Словакия и Словения /2004/ Албания и Хърватия /2009/, Черна гора /2017 и Северна Македония /2020/ 

Тази вечер започнаха неформалните разговори между делегацията, водена от Рябков и тази на американците, водена от първия заместник-държавен секретар Уенди Шърман. Същинските преговори ще бъдат проведени в понеделник. След това поставените въпроси ще бъдат проучени във Вашингтон и обсъдени със съюзниците по-късно другата седмица, уточни представител на Белия дом, който обяснил пред ДПА, че Вашингтон няма големи очаквания към предстоящите преговори с Русия във връзка с гаранциите за сигурност, които тя поиска от САЩ и НАТО.

„Мога да ви уверя предварително, че няма да бъдат поемани твърди ангажименти по време на тези разговори, които ще бъдат сериозни и конкретни, но проучвателни в същността си“, обобщи той. Служителят на американското президентство предупреди за възможна дезинформация от руска страна, по-конкретно за фалшиви медийни съобщения в „преднамерен опит за всяване на разделения между съюзниците“. 

The Guardian пък написа, че „Съдбата на Украйна зависи от критична седмица на преговори“.

За сряда в Брюксел е насрочено първото от две години и половина заседание на Съвета НАТО-Русия. Ден по-късно ще има преговори във Виена по линия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Съединените щати обвиниха Русия, че е струпала войски по границата с Украйна и планира инвазия. Москва отрече тези твърдения и на свой ред казва, че е заплашена от САЩ и НАТО.

Русия поиска гаранции за своята сигурност, като писмен ангажимент, че Северноатлантическият алианс няма да се разширява повече на изток, включително с Украйна. Западът вече отхвърли тези нейни условия.

Предишна статияЧака се одобрение на таблетки за лечение на COVID-19
Следваща статияРодителите на дете с увреждане имат право на комбинирано данъчно облекчение

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук