Начало НОВИНИ Кървави бунтове в Казахстан причиниха повече от 160 убити и близо 6000...

Кървави бунтове в Казахстан причиниха повече от 160 убити и близо 6000 арестувани

0

Безредиците в Казахстан причиниха 164 смъртни случаи и около 2000 ранени. Междувременно властите обявиха тази неделя, че са арестували почти 6000 души, свързани с тези кървави бунтове, които разтърсиха най-голямата държава в Централна Азия през цялата седмица.

Цифрите не могат да бъдат потвърдени от независим източник, но 103 от смъртните случаи са в Алмати, икономическата столица, според различни медии, позоваващи се на Министерството на здравеопазването. Балансът се влоши: официални източници сочат, че са загинали 26 протестиращи (те се наричат ​​“въоръжени престъпници“) и 16 членове на силите за сигурност.

Общо около 5800 души са били задържани, „сред които има много чужденци“ по време на 125 отделни разследвания, се казва в изявление на казахстанското президентство, без да предоставят повече подробности.

„Ситуацията се стабилизира в цялата страна, въпреки факта, че силите за сигурност продължават да извършват „почистващи“ операции, добави източникът след кризисна среща, свикана от президента Касим Жомарт Токаев.

Казахстан , страна с 19 милиона души, богата на въглеводороди, беше разтърсена от безпрецедентни бунтове след независимостта си през 1989 г., при които загинаха десетки хора.

Протестът започна миналата неделя в провинциите поради повишаването на цените на газа , за да се разпространи в големите градове, включително Алмати, където избухнаха бунтове и полицията стреля срещу протестиращите.

Според казахстанското министерство на вътрешните работи, цитирани тази неделя от местната преса, материалните щети се оценяват на около 175 милиона евро (199 милиона долара).

Повече от 100 компании и банки са били ограбени и около 400 превозни средства са унищожени, според официалния източник.

В събота бившият директор на разузнаването Карим Масимов, първата арестувана важна фигура, беше арестуван за подозрение в „държавна измяна“.

Предишна статияСъкращават срока на карантината и изолацията
Следваща статия19 загинали при пожар в жилищна сграда в Ню Йорк

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук