Начало БЪЛГАРИЯ Президент и министри трябва да бъдат карантинирани за 10 дни

Президент и министри трябва да бъдат карантинирани за 10 дни

0

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), проведен вчера, донесе неочакван проблем, след като председателят на парламента Никола Минчев даде положителен резултат за ковид малко след заседанието.

Съвещанието продължи над 5 часа в една стая. Това значи, че всички лидери на държавата – президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, водачите на парламентарни групи и представители на основни държавни институции – са контактни и трябва да бъдат карантинирани за 10 дни, както изискват действащите правила. А това може да блокира държавното управление. Във всеки случай инфекцията поставя под въпрос предстоящото посещение на Кирил Петков в Скопие на 18 януари. 

За заразяването на Минчев информира пресцентърът на парламента. Съобщението гласи, че след провеждането на Консултативния съвет за национална сигурност Минчев се е почувствал зле. Веднага си е направил тест, който е бил положителен за COVID-19. Пресцентърът уточни, че през следващите дни Минчев ще участва в заседанията на парламента дистанционно по електронен път при спазване на приетите от Народното събрание правила.

Във вторник сутринта лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който също участва в заседанието, заяви, че си е направил тест, закупен от аптека, който е отрицателен, а по-късно възнамерява да се изследва и в лаборатория. „Не виждам основание за карантиниране. Доколкото знам всички са ваксинирани. Самият президент преди няколко дни си сложи трета доза от ваксината. Самият Минчев беше изключително коректен – през цялото време беше с маска”, подчерта Костадинов пред Нова ТВ. На въпрос дали е носил маска той отговори: „Разбира се, че не.“ И добави, че ограничителните правила са глупави. 

Очаква се столичната здравна инспекция да реши дали да карантинира участниците в КСНС, които са контактни на председателя на парламента. Костадин Костадинов заяви, че ще спазва карантина, ако бъде наложена такава. В същото време стана ясно, че негов депутат е дал положителна проба след последното заседание на парламента миналата седмица. Съпартийците му в парламентарната група обаче не са били карантинирани.

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

Положителен излезе вчера и тестът на председателя на столичния общински съвет Георги Георгиев. „Днес се почувствах зле и си направих PCR тест, който даде положителен резултат за ковид. Затова в следващите дни ще бъда под карантина и ще се лекувам. Ваксиниран съм и се надявам да премина по-леко през вируса. Апелирам възможно повече хора да се ваксинират, за да излезем по-бързо от ковид пандемията. Пазете се, спазвайте мерките и бъдете здрави!“, написа той снощи в социалните мрежи.

Предишна статияФирми, свързани с ДПС изплуваха при акцията на МВР в община Поморие
Следваща статияПочина председателят на ЕП Давид Сасоли

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук