Начало НОВИНИ Испания: страната, която вече планира да лекува COVID-19 като обикновен грип

Испания: страната, която вече планира да лекува COVID-19 като обикновен грип

0

В разгара на експлозия от зарази правителството на Испания разработва здравен план за справяне с COVID-19 като обикновен грип, инициатива, която имаше неравномерни реакции сред медицинските специалисти.

„Работим по него от седмици. Имаме условия, така че с повишено внимание и малко по малко да отворим дебата на техническо ниво и да започнем да оценяваме това заболяване като ендемично“, каза президентът Санчес в понеделник, 10 януари, когато беше интервюиран от испанската медия Cadena Сер.

Ампаро Лараури, ръководител на групата за наблюдение на грип и други респираторни вируси в Испания, обяснява пред вестник El País, че „сега, като се има предвид огромната преносимост на COVID-19, е много голямо предизвикателство да се спазват стриктно универсалните протоколи за наблюдение”.

Според това, което президентът заяви пред El País във вторник, 11, новата стратегия се основава на оставянето настрана „изчерпателното уведомяване за зарази, за да се премине към сентинелно наблюдение“, точно както вече се прилага при обикновения грип.

Санчес заявява, че тази точка трябва да се има предвид и в цяла Европа. Ето защо Каролина Дариас, испанският министър на здравеопазването, „постави въпроса пред европейските министри“.

По този дебат Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че е прибързано да се мисли за лечение на новия коронавирус като ендемично заболяване. Това се дължи на несигурността, която все още заобикаля SARS-Cov-2 и високата трансмисивност на варианта Омикрон, който може да зарази повече от половината от европейското население за период от шест до осем седмици.

Решението идва, когато Испания регистрира 247 смъртни случая от коронавирус през последните 24 часа и надхвърли 3000 случая на заболеваемост за 14 дни на 100 000 жители, с 134 942 нови положителни проби, според данни, предоставени от Министерството на здравеопазването.

Испания се нарежда като втората страна в Европа с най-голям брой регистрирани инфекции през последния ден.

Предишна статияБайдън настоява за преразглеждане на американските изборни закони с пламенна реч
Следваща статия5703 са новите случаи на коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук