Начало НОВИНИ Повече от 50% от европейското население може да се зарази с Омикрон...

Повече от 50% от европейското население може да се зарази с Омикрон през следващите два месеца

0

Повече от 50% от европейското население може да се зарази с Омикрон през следващите два месеца, ако се запази сегашният процент на инфекции, предупреди СЗО този вторник, 11 януари 2022 г. , когато са изминали точно две години от първият смъртен скучай, официално приписан на COVID -19 в Китай.

Силно заразният вариант се разпространи в страните много бързо, принуждавайки различни правителства да наложат отново строги мерки и да ускорят програмите за ваксиниране. Европа е в епицентъра на този тревожен отскок.

„При този темп Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон прогнозира, че повече от 50% от населението на континента ще бъде заразено с варианта Омикрон през следващите шест или осем седмици“, каза директорът от СЗО Европа, Ханс Клуге.

Клуге подчерта, че този вариант има няколко мутации, „способни да се свързват по-лесно с човешките клетки“ и да засегнат хора, които вече са страдали от коронавирус и са ваксинирани.

За директора на региона това „безпрецедентно“ предаване на вируса води до увеличаване на хоспитализирането, но не и до увеличаване на смъртността.

„Има много по-голям брой безсимптомни случаи“, отбеляза той, подчертавайки ефективността на ваксините.

Въпреки това, на СЗО уверява, че за сега вирусът не може да бъдат класифициран като ендемичен , какъвто е случаят с грип.

„В момента имаме бързо развиващ се вирус, който поставя нови предизвикателства. Не сме във време, в което може да бъде описано като ендемично“, обясни Катрин Смолууд, отговаряща за извънредните ситуации в СЗО Европа.

Предупреждението в Европа идва точно две години след смъртта на 61-годишен мъж в китайския град Ухан, смятан до днес за първия човек, починал от COVID-19, болест, която тогава все още нямаше име и се смяташе за странна пневмония.

От този 11 януари 2020 г. балансът нарасна до почти 5,5 милиона смъртни случая по целия свят, според официални данни, със сигурност много по-ниски от реалните.

Няколко месеца след появата си в Ухан, Китай постави пандемията под контрол с комбинация от блокиране, затваряне на граници и масов скрининг, но последните огнища поставиха тази стратегия на карта, седмици преди Зимните олимпийски игри в Пекин.

Властите в град Анянг, централна провинция Хенан, в понеделник наредиха на своите пет милиона жители да останат у дома и да не шофират в частни превозни средства, съобщи официалната агенция Синхуа.

От своя страна Япония удължи до края на февруари ограниченията, които пречат на почти всички пристигания от чужбина.

Здравните експерти настояват, че ваксините остават най-ефективното оръжие срещу пандемията.

Но този вторник експертите на СЗО предупредиха, че самото повторение на бустер ваксините няма да е достатъчно, за да се предотврати появата на варианти и призоваха да се подобрят имунизаторите, за да се спре предаването на болестта.

„Стратегия за ваксинация, базирана на многократни бустер дози“ на първите ваксини, „има малък шанс да бъде подходяща или осъществима“, се казва в изявление на Техническата консултативна група на СЗО (TAG) относно състава на ваксините срещу новата ваксина. 

От своя страна Световната банка публикува прогнозите си във вторник, като прогнозира забавяне на растежа през тази година и предупреждава, че ситуацията може да се влоши от въздействието на Омикрон, който се разпространява бързо, акцентирайки върху недостига на работна ръка и логистичните проблеми.

Институцията понижи прогнозата си за растеж на световния БВП за 2022 г. с 0,2 процентни пункта до 4,1% след 5,5% през 2021 г.

Но е възможно „икономическите смущения, причинени от омикрон, да намалят допълнително световния растеж тази година, с допълнителни 0,2 до 0,7 процентни пункта“, до 3,9% или дори 3,4%, според агенцията.

Освен това този вторник неравенството в достъпа до ваксини отново беше осъдено, като Световният икономически форум предупреди, че тази разлика може да отслаби борбата срещу други глобални предизвикателства, като изменението на климата.

Глобалното разминаване в достъпа до ваксини „ще създаде напрежение – вътре в държавите и между държавите – което би могло да влоши последиците от пандемията и да усложни координацията, необходима за справяне с общи предизвикателства“, предупреди фондацията. 

Предишна статияСрутила се скална маса затвори пътя София-Самоков
Следваща статияБайдън настоява за преразглеждане на американските изборни закони с пламенна реч

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук