Начало НОВИНИ COVID-19: Новите случаи на Коронавирус за пръв път надхвърлиха 7000

COVID-19: Новите случаи на Коронавирус за пръв път надхвърлиха 7000

0

Новата вълна продължава да превзема върхове – за пръв път от началото на пандемията новорегистрираните случаи за 24 часа надхвърлиха 7000 и за изминалото денонощие са 7062. Положителни са 18,6% от направените 37 952 теста. Починали са 89 души, с което трагичната равносметка за България от пандемията до този момент е 31 761 жертви.

627 души са постъпили в болница и хоспитализираните пациенти с COVID-19 са 5240. В София плановият прием и плановите дейности на болниците са прекратени.

За щастие ваксинацията запазва високо темпо – новопоставените дози са почти 32 000.

Активните случаи в момента са 140 224. В новата омикрон вълна по света именно огромният брой на заразените хора е ключов проблем за системите, тъй като изважда от строя твърде голям процент лекари и други служители на първа линия. У нас, поне по официалните данни от целогеномното секвениране, омикрон все още не е доминиращ – представлява 10,3% от пробите.

АМНИСТИЯ

Ако искате максимална защита, пътят е ваксинация и бустерна доза, посъветва тази сутрин пред Нова телевизия главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Кунчев съобщи, че се обмисля да се предвиди вариант технически да се променя информацията за фалшиво ваксинираните, ако те размислят и искат да се ваксинират. Напоследък се говори, че има хора с фалшиви сертификати, които искат да се ваксинират. Сега обаче те не могат, тъй като в системата присъстват с фалшивата си ваксинация. Тази ваксинационна „амнистия“ обаче няма да води и до опрощаване на престъплението, подчерта главният здравен инспектор.

КАРАНТИНА

От вчера у нас има нови правила за карантина. За хората с потвърден COVID-19 тя вече е 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна (бустерна) доза ваксина срещу COVID-19. Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 ч. от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение. С пълния текст на заповедта можете да се запознаете ТУК.

Днес пред Би Ти Ви шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев каза, че се обмисля със задна дата да се променят и сроковете на влезлите в сила предписания.

ПРОМЕНИ

С навлизането ни в новата вълна, вчера имаше още няколко важни развития. Министерството на здравеопазването потвърди, че занапред смята да ползва натовареността на болниците като основен критерий за въвеждане на мерки – промяна, която се коментира от началото на омикрон вълната по света другаде. Промяната на критериите се налага, тъй като омикрон е много по-заразен и доведе до безпрецедентно повишаване на заболяемостта, но се характеризира с по-кратки хоспитализации и е с по-нисък леталитет.

Вчера стана ясно и че при учениците рязко се покачва броят на положителните тестове. Той се е увеличил над 3,5 пъти в сравнение с изследването в първия ден след коледната ваканция. Позитивните резултати са 641. Миналата седмица те бяха 178. 

Предишна статияНинова: Политическата воля е през януари пенсионерите да не получат по-малко, отколкото са получили през декември
Следваща статияКирил Петков : Кабинетът ще служи на бизнеса, а не обратното

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук