Начало БЪЛГАРИЯ Атанас Славов: КПКОНПИ ще се раздели на два отделни органа

Атанас Славов: КПКОНПИ ще се раздели на два отделни органа

0
Решението на Сотир Цацаров да подаде оставка е по-скоро един логичен акт от гледна точка на това, че ще има съществена промяна в структурата и дейността на сегашната антикорупционна комисия и това ще се случи след месец – два, когато окончателно бъде прието законодателството в тази посока“, коментира пред БНР Атанас Славов, заместник- председател на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси  за оставката на Сотир Цацаров.
„В новия законопроект се предвижда разделяне в сегашната комисия – Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ ) на два отделни органа, като единият ще се фокусира изцяло върху отнемане на незаконно придобитото имущество при спазване на европейските стандарти, отчитане на осъдителните решения за България в Страсбург.
Другият орган ще е изцяло антикорупционен – с конфликт на интереси и разследващи функции за противодействие на корупцията, и това е новото при този антикорупционен орган – ще има разследващи правомощия, такива каквито в момента няма“, съобщи пред БНР Славов.
По думите на Славов така ще се подобри фазата на разследване, като прокуратурата няма как да бъде заобиколена. По думите му е необходима реформа в прокуратурата и това трябва да стане още тази година. Ще се направят промени в Законите за противодействие на корупцията и в НПК.
„До края на месеца тези промени ще са публични и дори внесени в Народното събрание от депутати“, каза още Славов.
 По думите му е важно кои лица ще се предложат, за да оглавят тези два органа. До лятото би трябвало да се види първият ефект от работата на тези два нови органа, на които ще се раздели КПКОНПИ.
Предишна статияАдв. Хаджигенов: Зад оставката на Цацаров има задкулисна сделка
Следваща статияСАЩ ще действат „решително“, ако Русия изпрати ракети във Венецуела или Куба

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук