Начало НОВИНИ Гърция налага глоби на тези над 60 години, които не са ваксинирани...

Гърция налага глоби на тези над 60 години, които не са ваксинирани срещу COVID-19

0

Неваксинираните хора на възраст над 60 години ще бъдат глобявани със „100 евро на месец“ от 16 януари до ваксинирането им, съобщи гръцкото правителство в четвъртък, припомняйки, че ваксината срещу COVID-19 е задължителна за тази група.

Това решение е взето, защото „девет от десет смъртни случая поради коронавирус засягат тази възрастова група“, каза говорителят на правителството Янис Иконому на пресконференция.

„Седем от десет интубирани са били на възраст над 60 години и осем от десет не са били ваксинирани“, добави той.

„От 16 януари ще се прилагат предвидените в закона санкции и ще се налага месечна административна глоба от 100 евро, докато тези хора не се ваксинират“, подчерта той.

За да насърчи ваксинацията срещу COVID-19 , гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в края на ноември, че ваксината ще стане задължителна за лицата над 60 години, въпреки че ги остави до 16 януари, за да си запишат час.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис също обяви по радиото в четвъртък, че ще бъдат създадени 50 центъра за извършване на тестове в близост до армейските лагери, за да се облекчат аптеките, които извършват тези PCR и антигенни тестове.

По официални данни от края на ноември, около 67% от гръцкото население е ваксинирано. При възрастните процентът достига 79%.

Пандемията отне живота на повече от 21 600 души в Гърция, а смъртността се повиши рязко от началото на ноември.

В сряда 77 души починаха за 24 часа, а 670 души бяха в интензивно лечение.

Предвид запазването на варианта Омикрон , гръцките здравни власти решиха да удължат от една седмица до 23 януари ограниченията, наложени преди две седмици, като затваряне на барове и ресторанти в полунощ, забрана за музика и срещи.

Предишна статияБил Гейтс казва, че ваксините срещу COVID-19 са жизненоважни, но „им липсват 2 ключови неща“
Следваща статияИвайло Мирчев: Ако прокуратурата и КПКОНПИ работеха, нямаше да има ценова криза с тока

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук