Начало БЪЛГАРИЯ Четворната коалиция поискаха оставката на Иван Гешев

Четворната коалиция поискаха оставката на Иван Гешев

0

В специална декларация четирите формации в управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев. Декларацията беше прочетена в началото на пленарното заседание на Народното събрание от председателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ (ПП) Андрей Гюров. Тя е обвързваща за ПП, ИТН, БСП и ДБ, които влизат в коалицията.

Заявлението всъщност представляваше дълго изреждане на обостоятелства, които според управляващите увреждат върховенството на закона в страната и са пряко или косвено свързани с фигурата на шефа на държавното обвинение. Тук влизат факта, че статутът и функциите на главния прокурор се отклоняват съществено от стандартите на Съвета на Европа, както и липсата на ефективни механизми за отчетност и търсене на отговорност от главния прокурор; също и многобройните констатации от страна на европейските институции за липсата на разследвания срещу корупцията по високите етажи на властта, които да водят до осезаеми резултати.

В декларацията се напомня за гражданските протести от 2020 г., поставящи искането за оставка на Иван Гешев; за нахлуването в президентството същата година; за бездействието на прокуратурата при разследването на корупция, довело до налагането на санкции по т.нар. Глобален закон „Магнитски“, както и по дела с висок обществен интерес – като източването и фалита на КТБ, а също и случаи като демонстрираното необяснимо богатство в резиденцията на бившия министър-председател (в декларацията Бойко Борисов не беше назован по име – бел.ред.); отчитат се публичните изказвания на Гешев срещу политически лидери и демонстрирана близост с други такива; заявява се, че главният прокурор не е защитил конституционните права на българските граждани, като е допуснал подчинената му специализирана прокуратура да прилага СРС спрямо протестиращи.

Във връзка с всички тези и много други обстоятелства, управляващата коалиция призовава главния прокурор да напусне поста си. Заявлението беше посрещнато с дълги ръкопляскания от депутатите в мнозинството. „Главният прокурор на Република България Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции в защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите“, приключи Гюров.

От „Възраждане“, които враждуват с Гешев, откакто той се опита да закрие партията им, посрещнаха с презрение декларацията. „Ръкопляскахте, станахте, с апломб, към една молба. Молба към главния прокурор“, коментира от парламентарната група зам.-шефът на партията Цончо Ганев. Трябва да бъде сменен Висшият съдебен съвет, а оттам и Иван Гешев, останалото е демагогия и бягство от реални действия, допълни депутатът.

ОТГОВОР

Прокуратурата побърза да отговори на декларацията с обвинение, че политиците нарушават принципа на разделение на властите. „Ръководството на прокуратурата оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент“, пише в позицията на държавното обвинение.

Според прокуратурата „този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от конституцията“. „Политическата декларация напълно потвърждава многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на  прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото“, категорични са от държавното обвинение. 

Позицията на ПРБ завършва с това, че прочетената декларация за оставка на Гешев „има изцяло политически характер и единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и  здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани“.

Самият Гешев избяга от въпрос за поисканата му оставка от трибуната на НС. „Не съм запознат, защото пътувах. Това, което мога да кажа е, че днес не е денят да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар“, заяви той пред журналисти. 

Главният прокурор уточни, че днес е важен изборът за председател на Върховния касационен съд, който не бива да получи „жълт оттенък”. „Дали ще има избор или няма да има успешен избор, важното е процедурата да протече професионално“, каза още Гешев. Той не отговори на въпрос за намерението на председателя на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров да подаде оставка до 1 март.

Предишна статияРейтингът на одобрението на Джо Байдън в САЩ пада до 33%, сочи анкета
Следваща статияДАНС извършва проверка в „Булгаргаз“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук