Начало НОВИНИ Новият премиер на РС Македония е Димитър Ковачевски

Новият премиер на РС Македония е Димитър Ковачевски

0

С 62 срещу 46 гласа след двудневни дебати парламентът на РС Македония избра новото правителство на страната, начело на което застава Димитър Ковачевски. 

Новият премиер представи още в събота програмата на бъдещето правителство, което ще се състои от 21-члена  – премиерът, един министър без портфейл, 12 министри от СДСМ, 6 от ДСИ и 3 от „Алтернатива“. Дебатът и гласуването трябва да приключат до полунощ.

Осем министри на Зоран Заев не намират място в новото правителство. Никола Димитров вече няма да е вицепремиер по европейските въпроси, Радмила Шекеринска напуска Министерството на отбраната. Няма да членува в правителството и настоящият здравен министър Венко Филипче.

Ковачевски обяви, че иска да води диалог по всички въпроси с опозицията, с интелектуалците и обществеността като цяло. Той заяви, че правителството му ще се съсредоточи върху икономическия растеж, и преговорите с България за членство в ЕС, като по този въпрос бъдещия премиер подчерта, че не може да става дума за договаряне на македонския идентичност и език.

Фокусът на новото правителство, както каза Ковачевски, е да създаде по-голям и устойчив икономически растеж през следващите две години и половина, като целта е ръст на БВП до 5 процента.

Основното предизвикателство в икономиката, каза той, остава да се предотвратят нови негативни последици от пандемията и енергийната криза. Ковачевски обяви, че минималната работна заплата ще продължи да расте, което ще допринесе за ръста на средната работна заплата.

Увеличаването на пенсиите също ще бъде едно от първите решения на новото правителство. 

Ковачевски подчерта, че не е време за нови избори, докато депутатите от опозицията говореха на вчерашното заседание, че страната се нуждае от предсрочни бързи избори. Депутатите от опозицията смятат, че правителството на Ковачевски, ако бъде избрано, няма да е легитимно, защото СДСМ загуби местните избори, а легитимността на Ковачевски не идва от изборния процес.

Министър-председателят Кирил Петков поздрави Димитър Ковачевски по повод встъпването му в длъжност като премиер на Република Северна Македония и пожела успех на новото правителство в Скопие.

Във Фейсбук профила на правителството премиерът заявява: „Очаквам заедно да работим за нов конструктивен диалог и разбирателство в интерес на двустранните ни отношения, чието развитие е от голяма полза за гражданите на България и на Република Северна Македония“.

Министър-председателят отбелязва, че позицията на страната ни по европейската перспектива на нашия близък съсед Република Северна Македония е последователна и ясна. Според премиера Петков добросъседството може да донесе сериозни позитиви не само за двете държави, но и за целия регион.

Димитър Ковачевски е икономист, бизнесмен и политик, роден е в Куманово през 1974 г. Председател на Социалдемократическия съюз на Македония от декември 2021 година, наследявайки Зоран Заев на поста. Министър-председател на Северна Македония от 17 януари 2022 година. 

Ковачевски завършва Икономическия факултет на Скопския университет. След като завършва магистратура в Скопие, заминава за Черна гора, където в 2008 година защитава докторантура по икономика в Черногорския университет в Подгорица. Специализира в Харвардския универитет, Мюнхенския технически университет, Еразъмския университет в Ротердам и други.

Започва кариерата си в Македонския телеком като директор маркетинг и управление на продажбите. Става заместник-министър на финансите на Северна Македония и докато изпълнява длъжността си на 12 декември 2021 година е избран за председател на партията СДСМ.

Предишна статияАтанас Атанасов: Оставката на Цацаров е бягане пред вятъра, подкрепата за Гешев е 8-10%
Следваща статияЙенс Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук