Начало НОВИНИ Състоянието на 10-те най-богати се увеличи с COVID-19, докато всички останали станаха...

Състоянието на 10-те най-богати се увеличи с COVID-19, докато всички останали станаха по-бедни

0

Десетте най-богати личности в света са удвоили състоянието си по време на пандемията от коронавирус, докато 99% от човечеството е видяло спад в доходите си. Това е описано в доклад, публикуван този понеделник от международната организация за борба с бедността Oxfam.

Oxfam, базиран в Найроби (Кения), публикува проучването по повод празнуването между днес и 21 януари на Програмата в Давос на Световния икономически форум, която се провежда на практика преди евентуално събитие лице в лице в Швейцария, следващия Юни.

Според списание „Форбс“ най-богатите хора към 30 ноември 2021 г. са Илон Мъск, Джеф Безос, Бернар Арно и семейството, Бил Гейтс, Лари Елисън, Лари Пейдж, Сергей Брин, Марк Зукърбърг, Стив Балмър и Уорън Бъфет. Изброените отбелязаха увеличение на капитала си с повече от 821 000 милиона долара от март 2020 г.

Групата глобални милионери е увеличила състоянието си с около 5 трилиона долара, което е най-голямото увеличение в историята, посочва неправителствената организация в доклада си „Неравенството убива“.

Oxfam заявява, че икономическото и социалното неравенство допринася за смъртта на „най-малко 21 000 души всеки ден, или един на всеки четири секунди“, поради липса на достъп до здравни грижи, излагане на насилие, основано на пола, глад, бедност или климатична криза.

НПО също така уточнява, че пандемията е накарала жените да загубят около 800 000 милиона долара приходи през 2020 г., с 13 милиона служители по-малко. Смята се, че само 252 мъже печелят повече от един милиард жени в Африка, Латинска Америка и Карибите, твърди той.

Организацията, ръководена от колумбийката Габриела Бучер, припомня, че пандемията е навредила повече на хората от етническите малцинства, като гражданите с произход от Бангладеш в Обединеното кралство, имат пет пъти по-голям риск да умрат от COVID-19, отколкото техните бели съседи.

По същия начин афро-потомците в Бразилия имат 1,5 пъти по-голям риск да умрат от болестта, докато 3,4 милиона афро-американци „щяха да са живи, ако продължителността на живота им беше същата като тази на белите“.

НПО също така осъжда, че за първи път от години се очаква разликата в неравенството между страните да се увеличи, отчасти поради недостатъчната подкрепа, която богатите държави са предоставили на бедните по време на пандемията.

Oxfam отбелязва, че въпреки високите разходи за борба с вируса, правителствата в развитите страни не са повишили данъците върху високите доходи, вместо това запазват обществените блага като технологията за ваксини в частния сектор и стимулират монополите на бизнеса.

Организацията, която признава положителни знаци от Съединените щати и Китай в борбата с това неравенство, моли ръководителите да „наложат данъци върху печалбите, натрупани по време на пандемията“.

Той предлага тези данъчни приходи да бъдат инвестирани в универсалното обществено здравеопазване и социална сигурност, както и в борбата срещу изменението на климата и расизма и предотвратяването на насилието, основано на пола.

Oxfam също така призовава за премахване на закони, които подкопават правото на работниците да се организират за своите интереси чрез синдикати и стачки, както и за засилена защита.

Правителствата на богатите страни също трябва да облекчат правилата за интелектуална собственост, така че повече държави да могат да произвеждат ваксини, казва той. „Няма недостиг на пари“, както се вижда от милионите, освободени за борба с пандемията, заявява Бюхер в изявление.

„Това, което има, е недостиг на смелост и въображение, които са необходими, за да бъдат освободени от провалената и смъртоносна усмирителна риза на крайния неолиберализъм“, коментира активистът, който призова управляващите да се вслушат в гражданските движения, които изискват справедливост.

Предишна статияЙенс Столтенберг: НАТО няма да изтегли войските си от България
Следваща статия„Голяма“ зимна буря удари източните Съединени американски щати и 2500 полета са отменени

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук