Начало НОВИНИ Европейският парламент избира нов председател

Европейският парламент избира нов председател

0

Очаква се днес Европейският парламент да избере малтийката Роберта Мецола от Европейската народна партия за свой председател. Така тя ще стане първата жена, оглавила ЕП от 20 години насам, предава France24. Мецола ще наследи италианеца Давид Сасоли, който почина този месец на 65-годишна възраст.

Парламентът, който приема и изменя законодателни предложения и взима решения за бюджета на ЕС, е имал само две жени президенти – Симон Вейл и Никол Фонтен, и двете от Франция.

Заедно с Мецола още трима депутати проявиха интерес към председателството преди крайния срок за номинации в 17,00 часа в понеделник. Това са шведката Алис Ба Кунке от партията на Зелените, испанката от крайната левица Сира Рего и полякът Косма Злотовски, евродепутат от Европейските консерватори и реформисти. Всеки един от кандидатите ще направи кратка презентация във вторник сутринта в Страсбург, след което ще има до четири кръга на гласуване от депутатите за постигане на съгласие за победител.

43-годишната Мецола е евродепутат от 2013 г. и заместник-председател на парламента от 2020 г. Тя привлече критики от някои от колегите си заради възгледите си против абортите.

Предишна статияНов антирекорд: Близо 10 хиляди са новозаразените с Коронавирус за ден
Следваща статияАтанасовден е

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук