Начало НОВИНИ Китайският президент предупреждава, че никой няма да спре глобализацията и призовава за...

Китайският президент предупреждава, че никой няма да спре глобализацията и призовава за „премахване на бариерите“

0

Президентът на Китай Си Дзинпин увери днес чрез видеоконференция в Програмата Давос 2022, че нито едно течение няма да може да спре „тенденцията на глобализация“ и призова международната общност да „премахне бариерите“ вместо да „изгражда стени“ и да се противопоставят на протекционизма.

Си, който се появи по покана на основателя на организацията Клаус Шваб, подчерта важността на сътрудничеството в лицето на пандемията и призова за „справедливо снабдяване“ с ваксини срещу COVID-19 . „Всички заедно сме в страхотен кораб“, каза той.

Президентът, който вече говори три пъти пред Световния икономически форум, също заяви, че китайската икономика „не трябва да расте за сметка на околната среда“, въпреки че уточни, че азиатската страна „не трябва да жертва растежа си, за да защити околната среда.

Държавите трябва да „защитават автентичната многостранност“, каза китайският лидер, който призова международната общност да „премахне бариерите“ вместо „да изгражда стени“ и се застъпи за „повече интеграция“ вместо икономическо „отделяне“.

„Пандемията се оказва дълготрайна и новите варианти я карат да се разпространява по-бързо“, каза Си, предписвайки „силно доверие и сътрудничество“ като единствен начин за справяне с вируса и предупреди, че „обвиненията за вина“ само забавят действията срещу епидемията.

По отношение на проблема с климата той повтори, че светът трябва да се придържа към принципа на „общи, но диференцирани отговорности“ и насърчи „развитите икономики“ да „поемат водещата роля“ в постигането на целите за намаляване на въглеродните емисии.

Световният икономически форум отмени най-важната си годишна среща, Форума в Давос, за втора поредна година поради несигурността, създадена от разпространението на варианта Омикрон , и вместо това организира Програмата за Давос 2022, серия от виртуални презентации и дебати между лидери на световната политика и икономика.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук