Начало НОВИНИ Русия отрича, че се стреми да създаде зони на влияние в света

Русия отрича, че се стреми да създаде зони на влияние в света

0

Изявленията, че Русия , с нейните предложения за гаранции за сигурност, уж възнамерява да създаде зони на влияние, се използват като претекст за разширяването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), каза заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко.

В интервю за вестник „Комерсант“, цитиран от руската агенция „Спутник“ в понеделник, 17 януари, дипломатът подчерта, че Алиансът преследва две цели: създаване на зони на влияние и разширяване, от една страна, и търсене на врагове, от една страна. други.

„За да го оправдаят, те ни приписват опитите за възстановяване на зоните на влияние. В действителност те са тези, които се стремят да установят и разширят тези зони“, — увери Грушко.

Украйна и западните страни заявяват, че са загрижени за предполагаемото засилване на руската военна активност близо до украинската граница, което те тълкуват като подготовка за евентуална инвазия.

Русия отхвърля тези подозрения и обвинява НАТО в засилване на военната активност близо до нейните граници,виждайки в това заплаха за националната си сигурност. Освен това защитава правото да придвижва сили в рамките на собствената си територия, както намери за добре.

На 14 януари по време на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров ги определи като „недопустими позиции“.

„От нас неоправдано се изисква да изпратим нашите войски в казармите на наша територия, докато американците, канадците и британците са се установили трайно под прикритието на „ротация“ в Балтийските и други страни. 

Лавров, от името на Руската федерация , подчерта, че „Русия има нужда от правно обвързващи гаранции“ на политическите ангажименти и устни обещания с организацията, създадена през 90-те години, като се позовава на „изключване на възможността за всякакво разширяване на НАТО на Изток“. 

Предишна статияЗеметресение с магнитуд 5,3 по Рихтер разтърси западен Афганистан и уби 26 души
Следваща статия„Тази пандемия далеч не е приключила“: СЗО в лицето на разпространението на варианта Омикрон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук