Начало НОВИНИ „Тази пандемия далеч не е приключила“: СЗО в лицето на разпространението на...

„Тази пандемия далеч не е приключила“: СЗО в лицето на разпространението на варианта Омикрон

0

Пандемията на коронавирус „далеч не е приключила“, предупреди генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус във вторник, който категорично изключи вариантът Омикрон, който се разпространява бързо по света, да е доброкачествен.

„Омикрон причинява хоспитализация и смърт; и дори по-малко тежките случаи затрупват здравните центрове”. Това каза пред репортери Аданом Гебрейесус.

„Тази пандемия далеч не е приключила и като се има предвид невероятния растеж на Омикрон в света, е вероятно да се появят нови варианти“, добави той.

На 11 януари Европейската агенция по лекарствата (EMA) прецени, че въпреки че болестта все още е във фаза на пандемия, разпространението на варианта Омикрон ще превърне COVID-19 в ендемична болест, с която човечеството ще трябва да се научи да се справя. 

„С повишаването на имунитета сред населението и с Омикрон, ще има много естествен имунитет в допълнение към ваксинацията и ще се придвижим бързо към сценарий, който ще бъде по-близо до ендемичния“, каза Марко Кавалери, ръководител на стратегията за ваксинация в EMA, със седалище в Амстердам.

В Швейцария министърът на здравеопазването Ален Берсет също смята, че Омикрон може да бъде „началото на края на пандемията“.

Но шефът на СЗО е по-предпазлив и отново подчерта, че вариантът Омикрон не е доброкачествен.

„В някои страни случаите на COVID-19 изглежда са достигнали граница, което ни кара да се надяваме, че най-лошото от последната вълна е отминало, но никоя страна не е излязла напълно от проблема“, каза той пред медиите във вторник.

Беше много притеснен, защото много страни имат ниски нива на ваксинация срещу коронавирус: „Населението може да бъде изложено на по-голям риск да страда от тежки форми на заболяването или да умре, ако не е ваксинирано“.

Предишна статияРусия отрича, че се стреми да създаде зони на влияние в света
Следваща статия11181 са новите случаи на коронавирус у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук