Начало НОВИНИ БЛС даде доц. Атанас Мангъров на етичната комисия

БЛС даде доц. Атанас Мангъров на етичната комисия

0

Управителният съвет на Български лекарски съюз сезира Столичната комисия по професионална етика заради „поредните неверни твърдения и откровени лъжи“ на доц. Атанас Мангъров.

В изпратено до медиите съобщение се цитира участието на инфекциониста по Нова телевизия, където заяви, че “… тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“.

„Разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си “играе” със страховете и притесненията на хората“, посочват от лекарския съюз.

Те цитират и официалното опровержение на МЗ и ИАЛ в България, според което няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход: „9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана“.

В същото предаване доц. Мангъров цитира данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: “Тези случаи не се съобщават“.

Според БЛС това твърдение отново „не отговаря на истината, изкривява информацията и е откровена конспирация“.

С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия, посочват от съсловната организация.

„Публичното говорене на лъжи, изречени от медицинско лице, уронва престижа на цялото съсловие, обърква хората, всява страх и насажда агресия сред обществото. През последните дни, като резултат от подобно говорене, станахме свидетели на два случая на нападнати медици в Русенско“, пишат от БЛС.

УС на Български лекарски съюз очаква Етичната комисия към Столична лекарска колегия да се произнесе в най-кратки срокове по казуса. Този сигнал се добавя към процедура, която тече в момента.

Разпространението на фалшиви твърдения не трябва да остава без последици, а когато те са изречени от лекар е резонно да се замислим дали той е достоен да носи тази титла, категорични са от лекарския съюз.

Предишна статияНиколай Радулов: Главният прокурор Иван Гешев ще бъде сменен до 6 месеца
Следваща статияДоц. Кунчев: В някои области на страната, където заболеваемостта е най-висока, се обсъжда въвеждането на нови мерки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук