Начало БЪЛГАРИЯ Горанов отново на разпит в полицията за издирвания автомобил

Горанов отново на разпит в полицията за издирвания автомобил

0

Бившият министър на финансите Владислав Горанов повторно е призован днес да даде показания по разследването за издирвания автомобил, с който в края на миналата година опита да напусне страната в посока Сърбия, научи „Сега“. Той вече веднъж даде сведения по тази проверка, но след това бе образувано разследване. Миналата седмица беше разпитан и шефът на „Мото Пфое“ Атанас Фурнаджиев.

„Темата с лекия автомобил е една битова тема, от която не може да се извлече омаскаряването на един бивш министър. Аз съм само ползвател на един автомобил, който се доказа, че не е манипулиран“, заяви Горанов пред журналисти преди разпита в ГД „Национална полиция.

Той каза още, че от собствениците на „Мото Пфое“ знае, че автомобилът е бил регистриран два пъти – един път, когато е внесен, и втори път, когато в талона е добавено името му като ползвател. Според Горанов може да се случи на всеки да шофира обявен за издирване автомобил.

„Аз съм само ползвател на автомобила по договор за лизинг. Казаното от Бойко Рашков само доказва тезата на вносителя на автомобила, че става въпрос за автомобил, който е клониран. Няма как да регистрирате нещо, преди да е произведено. Вероятно става въпрос за документална измама“, твърди Горанов.

Вътрешният министър Бойко Рашков обясни предния ден, че въпросната кола е издирвана от Интерпол по искане на Русия. „Тази кола мога да кажа, че съвсем не е нова, както твърдеше и той, и собственикът на фирмата“, каза Рашков по повод разследването, което тече в Главна дирекция „Национална полиция“. Той посочи още, че на този етап от делото са установили „много странни факти и разминавания“. „Например засега данните са, че колата е произведена август 2018 г., а регистрацията й е на 1 януари 2018 г.“, заяви Рашков пред журналисти в парламента.

По негови думи този случай „съвсем не е така прост, както се опитаха някои да го представят“. Министърът добави, че все още тече паралелна проверка за действията на гранична полиция, които са позволили на Владислав Горанов да напусне граничния пункт с издирвания автомобил. Ако бъдат установени данни за извършено престъпление от страна на служителите на МВР, материалите ще бъдат предадени на прокуратурата, коментира Рашков.

В края на миналата година се разбра, че Горанов е опитал да премине границата към Сърбия с „Тойота“, която е обявена за издирване. Вместо колата да бъде задържана на границата обаче, Горанов обръща и се връща във вътрешността на страната, а когато по-късно се появява отново на граничния пункт, но с друг джип и придружен от шеф на голяма автобусна фирма, е пуснат да премине в Сърбия. Версията на Горанов е, че става дума за грешка, а „Тойота“-та е клонирана. „Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на „Тойота“ и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се издирва в Русия“, обясни шефът на „Мото пфое“ Атанас Фурнаджиев на 18 декември, веднага след като се разбра за случая.

Предишна статияCOVID-19: Над 10 000 са новите случаи за последните 24 часа
Следваща статияДепутатите приеха промени в Закона за акцизите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук