Начало НОВИНИ Джо Байдън уверява, че „ще бъде катастрофа за Русия“, ако реши да...

Джо Байдън уверява, че „ще бъде катастрофа за Русия“, ако реши да нахлуе в Украйна

0

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че „ще бъде катастрофа за Русия“, ако тази страна най-накрая реши да нахлуе в Украйна, и повтори заплахите си за силни икономически санкции.

Американският президент предупреди, че Москва ще носи отговорност, но уточни, че мерките, които САЩ и партньорите им приемат, ще зависят от вида военна интервенция, която Русия реши да извърши.

„Едно е, ако това е незначително нахлуване и в крайна сметка спорим какво да правим и какво да не правим, но ако руснаците направят това, което са способни да направят с огромна сила на границата, това ще бъде катастрофа за Русия“, предупреди Байдън.

В този смисъл той поясни, че САЩ и техните съюзници са готови да „наложат тежки разходи и значителни щети“ на Русия и нейната икономика.

„Ако нахлуят“, подчерта той, „ще плащат, техните банки няма да могат да извършват транзакции в долари“.

Той обаче подчерта, че зависи какво ще направи Русия в крайна сметка: „Искам да е ясно, че с налагането на сериозни санкции, свързани с транзакции в долари (…) ще има отрицателно въздействие върху САЩ и върху икономиките в Европа, както и опустошителното въздействие върху Русия.

„Така че ще се уверя, че всички са на една и съща страница, докато вървим напред“ в санкционирането на Москва, каза Байдън .

Успоредно с това американският президент каза, че Вашингтон ще помогне за „укрепването“ на съюзниците си от НАТО в Източна Европа: „Вече изпратихме около 600 милиона долара в сложна отбранителна техника на украинците“.

Байдън също смята, че отвъд цената на живота в руските редици, колкото и Русия да й се размине, тя ще бъде силна, реална и последователна.

Въпреки тези заплахи президентът на САЩ вижда, че все още има място за преговори със своя колега Владимир Путин, който иска гаранции, че Украйна никога няма да бъде част от НАТО и че няма да има „стратегическа оръжейна станция на НАТО“, Атлантическият алианс в Украйна .

„Можем да работим върху нещо за второто“, каза Байдън , който по отношение на първата точка подчерта, че има международни договори и в Европа, които показват, че човек избира с кого иска да бъде.

„Но вероятността Украйна да се присъедини към НАТО в краткосрочен план е малко вероятна”, отбеляза той.

Предишна статияДоц. Кунчев: В някои области на страната, където заболеваемостта е най-висока, се обсъжда въвеждането на нови мерки
Следваща статияБорис Джонсън ще премахне основните ограничения за COVID-19 в Англия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук