Начало НОВИНИ Доц. Кунчев: В някои области на страната, където заболеваемостта е най-висока, се...

Доц. Кунчев: В някои области на страната, където заболеваемостта е най-висока, се обсъжда въвеждането на нови мерки

0

„Във връзка с динамичното развитие на ситуацията в някои области на страната – София, София- област, Бургас, Пловдив, Благоевград, Перник, Стара Загора, Видин, където заболеваемостта е най-висока, се обсъждат въвеждането на нови мерки”, каза лавният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Столичната регионална здравна инспекция ще предложи ограничаване на 50% в капацитета на работа – както като площ, така и като брой служители, в някои обекти, сред които заведенията за хранене и развлечения. Освен това, работното им време вероятно ще бъде ограничено до 22.00 ч. и всички клиенти ще трябва да имат зелен сертификат”, добави Кунчев.

„Относно мерките в сферата на образованието – там МОН взима конкретните решения. Но според националния план вероятно вече трябва да се въведе обучение на ротационен принцип за учениците след 4 клас”, каза Кунчев. И добави, че идеята е учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 да се обучават онлайн цялата следваща седмица до обсъжданата извънредна ваканцията, която вероятно ще стартира от 29 януари и ще продължи до 6 февруари включително. Учениците от 1 до 4 клас, както и тези от 7, 10 и 12-и клас пък да продължат да обучават в присъствена форма и през идната седмица. Тези мерки ще са валидни за София и вероятно в някои от областите с висока заболевамост. В националния план това беше и предвидено- онлайн обучение на ротационен принцип през третия етап на пандемията. При условие, че се премине в четвъртия етап, такова решение може да се вземе и на национално ниво, предлагат здравните власти.

„Мерките за втори и трети етап са ясни, но когато се взема решение за конкретна област или конкретни общини се реагира според реалната ситуация на заболеваемост. В София мерките ще бъдат въведени за третия етап от стратегията. Мерките могат да имат различен характер, в зависимост от спецификите на областта”, каза доц. Кунчев.

Официалните решения на национално ниво се очаква да бъдат взети в петък- 21 януари.

Източник: НОВА

Предишна статияБЛС даде доц. Атанас Мангъров на етичната комисия
Следваща статияДжо Байдън уверява, че „ще бъде катастрофа за Русия“, ако реши да нахлуе в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук