Начало БЪЛГАРИЯ Василев: От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева

Василев: От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева

0

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, обяви Асен Василев.

„Максималният осигурителен доход, както и минималната заплата, трябва да се движат в тандем със средната работна заплата“.

Бюджет на икономическия растеж – така финансовият министър Асен Василев представи финансовата рамка на проектобюджета за 2022 г., която ще влезе в сила от 1 април. В нея е заложен икономически растеж от 4,8%.

Заложените приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са на ниво 57,2532 млрд. лева, а разходите – за 63,1538 млрд. лева. Предвижда се дефицит от 5,9003 млрд. лева, или 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), като тази стойност включва и Covid мерките.

Новият дълг се предвижда да бъде над 7 милиарда лева. С три милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани стари задължения.

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира“.

„Бюджет 2022 има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции не само със средства от ЕС, а и националния бюджет; значително нарастване на инвестициите в хора, защото това е ключа към икономическия растеж дългосрочно; както и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани“, каза министър Василев.

Източник: БНР

Предишна статияНапрежение в Украйна: Спешни разговори между САЩ и Русия в Женева, тъй като страховете от инвазия нарастват
Следваща статияПетков: Без сертификат – при 60% ваксинирани или под 5% заети интензивни легла

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук