Начало НОВИНИ Напрежение в Украйна: Спешни разговори между САЩ и Русия в Женева, тъй...

Напрежение в Украйна: Спешни разговори между САЩ и Русия в Женева, тъй като страховете от инвазия нарастват

0

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров се срещат за преговори в Женева на фона на нарастващите опасения, че Русия може да нахлуе в Украйна.

В четвъртък Блинкен предупреди Москва за тежки последици, ако някоя от нейните сили пресече границата.

Русия има 100 000 войници на границата, но отрича да планира нахлуване.

Президентът Владимир Путин отправи искания към Запада, Украйна да не се присъедини към НАТО.

Той иска Западният отбранителен алианс да се откаже от военните учения и да спре да изпраща оръжия в Източна Европа, която Москва вижда като свой заден двор.

Русия преди това превзе и анексира Кримския полуостров в Южна Украйна през 2014 г. Оттогава украинските военни са във война с подкрепяни от Русия бунтовници в райони близо до границата. Конфликтът отне живота на 14 000 души и накара най-малко два милиона души да напуснат домовете си.

Срещата на върха между висшите американски и руски дипломати е последвана от действията на Блинкен да осигури подкрепата на съюзниците на САЩ за санкции срещу Москва.

След дискусии в Берлин с британски, френски и германски официални лица в четвъртък, Блинкен каза, че допускането на руско нахлуване в Украйна би „влекло всички ни обратно към много по-опасно и нестабилно време, когато този континент и този град бяха разделени на две… със заплахата от тотална война, надвиснала над главите на всички”.

Много е възможно Блинкен и Лавров да излязат от преговорите, които се очаква да продължат около два часа, с различни отчети за случилото се.

Служители на Държавния департамент заявиха, че Блинкен ще се опита да предложи на Лавров „дипломатично излизане от рампата“, за да облекчи напрежението.

САЩ отхвърлиха червените линии на Русия, но са готови да обсъдят опасенията за сигурността на Путин.

От своя страна Кремъл казва, че дипломатите ще направят равносметка на досегашните разговори по украинската криза и че Русия не очаква САЩ да предоставят официален отговор на нейните предложения.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза в петък, че връзките със САЩ се доближават до „опасна критична линия“, според руската агенция Интерфакс. Той каза, че Москва се надява да убеди Вашингтон да промени подхода си.

Блинкен може да предложи на Русия повече прозрачност по отношение на военните учения в региона или да предложи възобновяване на ограниченията върху ракетите в Европа. Тези правила бяха определени преди това в Договора за ядрени сили със среден обсег, пакт от ерата на Студената война, който САЩ премахнаха през 2019 г., след като обвиниха Русия в нарушаване на споразумението.

Русия твърди, че Украйна е нейният основен фокус. В четвъртък тя разкри планове за военноморски учения с участието на повече от 140 военни кораба и над 60 самолета, разглеждани като демонстрация на сила.

Същия ден САЩ предупредиха, че офицери от руското разузнаване набират настоящи и бивши украински правителствени служители, за да се намесят като временно правителство и да си сътрудничат с окупационни руски сили в случай на инвазия.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на двама настоящи украински членове на парламента и двама бивши правителствени служители, обвинени, че са част от заговора.

Президентът Байдън беше силно критикуван за коментарите, които направи в сряда, когато мрачно прогнозира, че Русия „ще се намеси“ в Украйна, но изглежда предполагаше, че „незначително нахлуване“ може да привлече по-слаб отговор от САЩ и техните съюзници.

Съобщението предизвика порицание от украинския президент Владимир Зеленски, който туитира: „Няма малки нахлувания. Точно както няма малки жертви и малка скръб от загубата на близки“.

Байдън се опита да изясни объркването – и очевидното прекъсване на връзката с по-твърдата линия на Блинкен – като каза, че всяко движение на руски войски през границата на Украйна ще се квалифицира като инвазия и че Москва ще „плати висока цена“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук