Начало БЪЛГАРИЯ Петков: Без сертификат – при 60% ваксинирани или под 5% заети интензивни...

Петков: Без сертификат – при 60% ваксинирани или под 5% заети интензивни легла

0

Следващата седмица ще бъде обсъждана нова идея за отпадането на зеления сертификат у нас, съобщи премиерът Кирил Петков на пресконференция в МС тази вечер.

„Имаме предложение да се премахне зеленият сертификат, когато единият от двата критерия е постигнат. Единият е ваксинация от 60% с две дози, другият е, ако всичките интензивни легла в страната паднат на 5% заетост от болни от коронавирус“, обясни той.

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова подчерта, че има пряка връзка между ваксинациите и заетостта на интензивните легла. Петков определи като меки мерките, които влизат в сила след 5 дни. 

„Ако бяхме използвали старите критерии, цяла България би трябвало да бъде затворена“, каза Петков. След 5 дни София, Благоевград и Ямбол влизат в етап №3 – т.е. започваме с леки, но ограничителни мерки. 

„В момента всеки българин ще може да вижда какво се случва в сайта Coronavirus.bg. На карта там е посочено какво ще случи след пет дни и там са описани ограничителните мерки“, обясни премиерът. Доц. Ангел Кунчев обясни, че ако коронавирусът върви както сега, той ще се превърне в банален вирус. 

Премиерът Петков се включи за кратко в пресконференцията. Здравният министър Сербезова и Ангел Кунчев останаха да дообясняват новия модел за налагане на мерки, но отново критериите не станаха ясни. Сербезова призна, че мерки по закон се налагат на ниво област, а окрупняването на областите в клъстери е в името на по-добрата картина за транспортиране на болни. Възможността за ползване на легла в други области обаче можело да влияе върху това какви мерки се налагат.

Както „Сега“ писа, за налагането на мерки като основен критерий здравните власти вече ползват заетост на интензивните легла, но към него се отчитали и други – заболеваемост, темпо на заемане на останалите легла и т.н. Каква точно е тежестта на отделните критерии яснота няма. Не се разбра и на какво се дължи рязкото влошаване на картината в София, която според последната налична карта за заетите интензивни легла по региони с дата 18 януари е в I етап, а въвежда мерки за 3-ти етап след 5 дни. Това очевидно стъпва на прогностичен модел, който обаче не е обявен публично. 

ТЕСТОВЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ

Министерството на здравеопазването е сключило договори за закупуването на 7 610 000 щадящи теста за COVID-19 за скрининг на учениците от I до XII клас, съобщиха от ведомството. Общата стойност на поръчката възлиза на 15 518 628 лв., което прави средна цена от 2,04 лв. на тест.

„Поканата за закупуване на бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено беше публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването на 14.01.2022 г.“, припомниха от МЗ.

И разкриха, че в определения срок са постъпили 42 оферти, а въз основа на извършеното класиране като изпълнители на поръчката са определени 9 участника. Договорите с тях вече са сключени, а тестовете се очакват по пет различни доставки в следващите пет седмици.

Първите количества трябва вече да са осигурени, тъй като според представения от МЗ отчет до 21 януари е трябвало да пристигнат 700 000 теста на обща стойност 1 557 400,00 лв. Следващите договорени доставки са: 1,4 млн. теста до 3 февруари (за 3 125 028,00 лв.): 1,4 млн. теста до 10 февруари (за 2 779 000,00 лв.); 1,41 млн. теста до 24 февруари (за 2 778 200,00 лв.); и 2,7 млн. теста до 2 март (за 5 279 000,00 лв.).

Предишна статияВасилев: От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева
Следваща статияДепутатите приеха на първо четене законови промени, свързани с КЕВР

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук