Начало БЪЛГАРИЯ Прокуратурата проверява Мангъров за всяване на паника

Прокуратурата проверява Мангъров за всяване на паника

0

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка след участието на доц. Атанас Мангъров в предаването на Нова телевизия „На фокус“, в което заедно с д-р Александър Симидчиев дебатираха върху нуждата от ваксинация срещу Covid-19. Тогава Мангъров заяви, че „564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани“Проверката на прокуратурата следва да установи дали има данни за извършено престъпление, каквото е всяването на паника с фалшива информация, съобщи за „Сега“ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Българският лекарски съюз също реагира остро и определи изказванията на доц. Мангъров като „откровени лъжи“. „Разликата между „починали ваксинирани“ и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани“ може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си „играе” със страховете и притесненията на хората“, се казва в позицията на Лекарския съюз. По този повод съсловната организация сезира Столичната комисия по професионална етика.

От БЛС са категорични, че единствената достоверна информация по въпроса е тази на здравното министерство и лекарствената агенция. Според официалните данни няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу коронавируса и смъртен изход. 9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана.

„В същото предаване доц. Мангъров цитира данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: „Тези случаи не се съобщават.” Твърдение, което отново не корелира с истината, изкривява и информацията и е откровена конспирация. С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия“, се казва в позицията. 

В същото време справка в сайта на Народното събрание показва, че Атанас Мангъров вече е регистриран като сътрудник на депутата от „Възраждане“ Елена Гунчева. Макар че беше кандидат за депутат на АБВ на парламентарните избори през 2021, през последните месеци Мангъров е защитник на тезите на „Възраждане“ и дори участва в организирания от партията протест на 12 януари. 

Предишна статияCOVID-19: Новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 8932
Следваща статияНавлизаме в най-студените януарски дни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук