Начало НОВИНИ Рейтингът на Байдън падна на най-ниското равнище, откакто е президент на САЩ

Рейтингът на Байдън падна на най-ниското равнище, откакто е президент на САЩ

0

Рейтингът на одобрение на американския президент Джо Байдън падна до най-ниското си равнище от встъпването му в длъжност, на фона на умора сред американците от пандемията и икономическата й дан, показва най-новото изследване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос.

Националното проучване, направено в периода 19 – 20 януари, сочи, че управлението на Байдън одобряват 43 процента от пълнолетните американци, а 52 на сто не го одобряват – останалите не могат да преценят. Миналата седмица същото изследване измери 45 процента рейтинг одобрение на Байдън и 50 процента неодобрение.

Популярността на президента започна да спада от средата на август, когато смъртността от КОВИД-19 навсякъде в САЩ се увеличи, а подкрепяното от Вашингтон правителство на Афганистан се сгромоляса. Преди това през първите седмици от управлението му тя се задържаше на равнище от над 50 процента.

Продължаващият спад в рейтинга му е повод за безпокойство в партията му. Демократите се опасяват, че неудовлетворението от него може да им струва мнозинствата в Конгреса на изборите на 8 ноември. Ако републиканците установят контрол над която и да е от двете камари на Конгреса на САЩ, Камарата на представителите или Сената, законодателният дневен ред на Байдън може да се окаже обречен, отбелязва Ройтерс.

На една от редките си пресконференции, която бе дадена от него вчера, президентът призна, че в края на първата година от мандата му сред американците има разочарование.
Но той обеща напредък в справянето със значителните предизвикателства, създавани от пандемията и инфлацията, която през декември достигна почти 40-годишен връх, в условията на нарушаване от здравната криза на световните производствени вериги.

Седмичното проучване показва, че въпросите, които най-много притесняват американците, са икономиката и общественото здраве.

По същото време от президентското си управление Доналд Тръмп имаше рейтинг на одобрение от около 37 процента, а 59 процента не одобряваха дейността му. 

Предишна статияДнес решават за COVID мерките в София
Следваща статияПочина музикантът Мийт Лоуф

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук