Начало БЪЛГАРИЯ Янев: Министерски съвет ще вземе решение в понеделник за ротацията на самолетите...

Янев: Министерски съвет ще вземе решение в понеделник за ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия

0

„Министерски съвет ще вземе решение в понеделник за ротацията на самолетите от Испания и Нидерландия“. Това каза министърът на отбраната Стефан Янев във връзка с напрежението в Черно море и искането на Русия от петък за изтегляне на войските на НАТО от България, съобщава БГНЕС.

„Няколко думи за случващото се и първо не искам да остават с впечатление българските граждани, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“, заяви Янев.

„По отношение на цялостната картина и това, което се говори последните месеци във връзка с напрежението по източната границата на НАТО, по-специално отношенията Украйна – Руската федерация, както вече съм имал възможността да заявя българската държава и в частност Министерство на отбраната, т.е. отговорностите, които имам като министър на отбраната, ще бъдат съобразени с българския национален интерес. В този смисъл подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия, ще бъде направено при необходимост и при взимане на политическо решение с български въоръжени сили. От години говорим какво е реалното състояние и какво върви като модернизация и усъвършенстване на способностите на Българската армия и добре знаем, че има определени недостатъци. Тези недостатъци там, където ги имаме и където е преценено от военнотехническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни, държави от НАТО“, добави Стефан Янев.

„Предстоящата ротация на силите на Испания ще се случи в близките дни през следващата седмица. За което Министерски съвет ще вземе решение в понеделник. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планирана за периода април-май. Става въпрос за ротация в единия случай от 5 до 7 самолета, в другия случай – два самолета. В случай испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter Typhoon от четвърто поколение, а холандският контингент с изтребители F-35 от пето поколение“, конкретизира военният министър.

„Продължаваме в същия дух, продължаваме и в духа изграждането на българските въоръжени сили, българските способности с акцент изграждането на този елемент от сухопътните войски, който изглежда като най-необходим, а за нас е доста изостанал от гледна точка на модернизацията“, информира още министърът на отбраната.

Източник: НОВА

Предишна статияПетков: Българският суверенитет е над всичко
Следваща статияБившият председател на БСП Михаил Миков обяви, че напуска партията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук