Начало НОВИНИ Белгия: Протестиращите бунтуват на фона на здравни ограничения

Белгия: Протестиращите бунтуват на фона на здравни ограничения

0

Белгийските власти съобщиха , че около 50 000 граждани са се събрали тази неделя, 23 януари, в Брюксел с цел да издигнат гласа си в отхвърляне на ограниченията, наложени от правителството за борба с COVID-19. Записани са множество безредици, сблъсъци срещу полицията и различни сцени на насилие.

Демонстрацията започна по обяд в парка Cinquantenaire, близо до централата на Европейския съюз; и три часа по-късно полицията в Брюксел поиска чрез Туитър шествието да бъде разпуснато, тъй като времето се нажежаваше с изтичането на минутите.

Служителите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за ​​да разпръснат протестиращите, които изстреляха снаряди по тях. Повечето от тях не са носили дори маската правилно.

Според радио RTL маскирани протестиращи счупиха прозорец на входа на централата на дипломатическото тяло Външни работи на ЕС. По същия начин белгийската информационна агенция подчерта щетите, причинени на превозни средства и други сгради.

По време на протеста демонстрантите държаха плакати, критикуващи белгийския премиер Александър Де Кроо и здравния пропуск, който е задължителен за достъп до много места за забавление и ресторанти.

Том Миърт, президент на Обединените европейци за свобода, една от опозиционните асоциации, които призоваха дисидентите, каза: „Напливът е невероятен. От една страна се радвам да видя, че толкова много хора се събраха. От друга страна съм нещастен, защото тези хора са тук, защото не ги чуват. Има голям демократичен проблем.“

„Най-лошата болест, която сме внесли от Китай, не е вирусът, а тоталитаризмът. Ние критикуваме липсата на обществен дебат преди решенията , взети от правителствата въз основа на научни съвети“, споменава движението на уебсайта си.

Демонстрациите се провеждат от няколко седмици в белгийската столица. Някои от предишните концентрации бяха белязани от сблъсъци с полицията.

По данни на органите на реда 70 души са арестувани, а най-малко трима полицаи и 12 асистенти са изпратени в болници.

Протестът тази неделя, разрешен от кмета на град Брюксел, социалиста Филип Клоуз, се случва в момент, когато някои правителства решават да намалят здравните ограничения въпреки запазването на омикронния вариант на COVID-19 , който причинява рекорден брой инфекции.

Предишна статияМинистър Гроздан Караджов: Никога не е било възможно „Хемус” да се построи до 2024 г.
Следваща статияСЗО: „След варианта Омикрон е правдоподобно пандемията да приключи в Европа“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук