Начало НОВИНИ Украйна: Борис Джонсън предупреждава, че руската инвазия би била катастрофална

Украйна: Борис Джонсън предупреждава, че руската инвазия би била катастрофална

0

Премиерът Борис Джонсън предупреди Русия, че нахлуването в Украйна би било „катастрофално, болезнено, насилствено и кърваво дело“.

Говорейки, когато външното министерство изтегли част от служителите на посолството от Украйна, премиерът каза, че ситуацията е „доста мрачна“, но войната не е неизбежна.

Той каза, че Обединеното кралство „води в създаването на пакет от икономически санкции“ срещу Русия и доставя отбранително оръжие на Украйна.

НАТО привежда силите си в готовност.

Русия отрече планове за военни действия, но се смята, че около 100 000 войници са се натрупали на границата, като ръководителят на НАТО предупреждава за риск от нов конфликт в Европа.

Кремъл обвини НАТО в ескалация на напрежението с този ход. Русия смята алианса за заплаха и настоява за правни гаранции, че няма да се разширява по-нататък на изток, включително в Украйна. Но САЩ казаха, че въпросът е руска агресия, а не разширяване на НАТО.

Джонсън каза: „Разузнаването е много ясно, че има 60 руски бойни групи по границите на Украйна, планът за светкавична война, която може да унищожи Киев, е този, който всеки може да види.

„Трябва да покажем много ясно на Кремъл, на Русия, че това би била катастрофална стъпка.

Длъжностни лица казват, че не е имало конкретни заплахи за британските дипломати, но около половината от служителите, работещи в Киев, ще се завърнат в Обединеното кралство. САЩ наредиха на роднини на служителите на посолството им да напуснат, заявявайки, че инвазия може да дойде „по всяко време“.

Ходовете на посолството бяха описани като предпазни и не се смята, че през последните 24 часа не се е случило нищо конкретно, което да задейства решенията на САЩ и Обединеното кралство.

Около 30 британски дипломати – включително посланикът – остават в Украйна.

Външният министър Лиз Тръс каза, че британското посолство в Киев продължава да работи, но „важно е да се подготвим за всеки евентуален случай“.

Тя каза, че Обединеното кралство има „много силен пакет от санкции, готов да започне“ и призова германският газопровод „Северен поток 2“ към Русия да бъде отменен в случай на нахлуване в Украйна, като каза, че е „много, много загрижена“ за европейските енергийна зависимост от Русия.

Запитана за обвиненията на Обединеното кралство, че руският президент Владимир Путин планира да постави промосковска фигура, която да ръководи правителството на Украйна , Трус отказа да уточни източника на разузнавателните данни. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук