Начало БЪЛГАРИЯ Кирил Петков: Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската...

Кирил Петков: Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия

0

„Отбранителната ни стратегия ще е изградена на база на българската армия. Тя ще е водеща, което значи български войски, българско командване и българско военно лидерство“. Това обяви премиерът Кирил Петков след закритото заседание на правителството, на което бе изготвена национална позиция на България по кризата Русия-НАТО. 

Правителството реши да приоритизира българската стратегия в посока деескалация на напрежението, както и да използва всички възможности по дипломатичен път този конфликт да бъде решен, добави още министър-председателят. Той изложи позицията на кабинета в присъствието на военния министър Стефан Янев и на външния министър Теодора Генчовска. 

Петков обяви, че армията е недофинасирана през годините  и „затова ще се приоритизира компенсацията по натрупаните дефицити“. „Целта е България повече да не е само консуматор на сигурност, а да е конструктивен партньор в НАТО.“, заяви премиерът. 

Преди това, на закрито заседание правителството обсъди доклад на министъра на отбраната за ситуацията, свързана с напрежението между Запада и Русия заради Украйна. То започна с благодарности на Петков към  министъра на отбраната Стефан Янев, защото вчера „след заседанието на Съвета по сигурността в бърз порядък е предложил детайлен и ясен доклад за българската позиция, която защитава изцяло националния ни интерес“.

Сега предстои правителството да представи позицията си на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед. Темата е конфликтът Русия-Украйна, предизвикал напрежение между НАТО и Руската федерация. Също така ще се обсъжда и ролята на България в процеса на вземане на решения в НАТО по темите, както и разполагане на съюзнически въоръжени сили на наша територия. В дневния ред е изслушване на премиера Кирил Петков, министъра на отбраната Стефан Янев, министъра на външните работи Теодора Генчовска и ръководителите на ДАНС, Държавната агенция Разузнаване и Военното разузнаване.

По-рано сутринта, военният министър обяви в интервю за БНТ, че ще предложи България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души.  По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Затова, според Янев, страната ни може да се възползва от кризата, като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

След заседанието на съвета по сигурността във вторник премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Стефан Янев изтъкна по Националната телевизия, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове. По негови думи се използва дори говоренето, че опасността е неизбежна. Възможно е тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите, обяви военният министър.

Той коментира и срещата с посланика на САЩ Херо Мустафа преди дни. Разговорите са били за кризата между НАТО и Русия, както и за изтребителите F-16, блок 70. Направено е запитване към фирмата производител за доставка на още 8 изтребители F-16, като се очаква отговор да има през март или април. Детайлите са важни, както и какво ще има в пакета, заяви Янев.

Борисов: Ще подкрепим, ако правителството поиска в България да дойдат натовски войници

„Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, самолети, кораби по плана на НАТО, ние ще ги подкрепим“, заяви лидерът на партията Бойко Борисов в профила си във „Фейсбук“.

„Ние сме убедени, че само общата отбрана на всички като един ще спрат агресията. И сме убедени, че ако се допусне заради никаквата ни политика в момента, конфликт, ще понесем тежки загуби. Дали американски, дали френски, дали каквито и да са войници – те са натовски. Така че ние подкрепяме“, добави той. Борисов коментира и че това не е наша агресия, а отбранителен план, за да се обуздае евентуална агресия. Той призова за решителност от страна на България по отношение на напрежението НАТО-Русия.

Предишна статияCOVID-19: 12 399 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа
Следваща статияКирил Петков и Иван Гешев ще се явят пред комисията за върховенство на закона в ЕП

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук